Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

2013. január 15-ei visszautasítások

2013.01.26. 20:09 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

3004/2013. (I. 21.) - az indítványozó a Kúria ítéletének vizsgálatát nem alkotmányossági szempontból kérte, hanem azt kívánta elérni, hogy az eljárásjogi szabályok értelmezése tekintetében kialakított álláspontot változtassa meg az Alkotmánybíróság. A Kúria ugyan választhatott volna más jogi megoldást, de az Alkotmánybíróságnak kizárólag arra van hatásköre, hogy alkotmányossági szempontból vizsgálja felül az eléje tárt bírói döntést, az alkotmányjogi panasz intézménye tehát nem jelenti a bírói szervezeten belüli, további jogorvoslattal már nem támadható döntések által okozott jogsérelmek általános orvoslásának eszközét.

3005/2013. (I. 21.) - az indítványozó a támadott bírósági ítéleteket azért kifogásolta, mert szerinte a bíróságok nem állapították meg a „tényleges” tényállást. Egyes tényekről az ítéletek indokolása egyáltalán nem szól, emellett véleménye szerint a bíróságoknak kötelessége lett volna megvizsgálni az alkalmazandó jogot, mivel az ügyben külföldi elem is szerepelt, az „ítéletek nem teljesek”, nem tisztességes eljárás zajlott le, és a jogorvoslati eljárásban is jogait korlátozó, egyoldalú döntések születtek. Az Alkotmánybíróság szerint az indítványozó a bírósági ítéletek vizsgálatát nem alkotmányossági szempontból kérte, hanem azt kívánta elérni, hogy a tényállás megállapítása, valamint a tények értékelése, és az abból levont következtetések tekintetében elfoglalt bírói álláspontot változtassa meg az Alkotmánybíróság. 

3006/2013. (I. 21.), 3008/2013. (I. 21.), 3010/2013. (I. 21.) - az Abtv. 26. § (1) bekezdése alapján benyújtott panasz nem csak Alaptörvénybe ütközést, hanem az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközését is állítja, és ezért az Alkotmánybíróságnak az Abtv. 37. § (1) bekezdése alapján nincs hatásköre az indítványt elbírálni. Ilyen esetekben az indítványt át kell tenni az eljárásra hatáskörrel rendelkező Kúriára.

3007/2013. (I. 21.) - a panaszos nem indokolta meg kellőképpen, hogy a támadott rendelkezés miért ellentétes az Alaptörvény felhívott rendelkezéseivel: csak általánosságban utalt a szerzett jogok védelme elvének sérelmére, továbbá – az M) cikkel kapcsolatban – arra, hogy a kifogásolt rendelkezés egy „nagyon szűk csoport érdekét” szolgálva, adminisztratív eszközökkel akadályozza a tisztességes gazdasági versenyt.

3009/2013. (I. 21.) - az alkotmányjogi panasz által felvetett vitás kérdésről nem a megtámadott kúriai ítélet döntött, hanem a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi eljárásban, a kúria döntésének indokolásában azt ténybeli kérdésként ítélt dolognak minősíti. Az Abtv. értelmében az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség esetén fogadja be. Jelen esetben az indítványozó által állított alaptörvény-ellenesség nincs összefüggésben a megtámadott kúriai ítélettel.

Valamennyi visszautasítás teljes szövege.

Címkék: tömören visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr415036758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása