Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A felülvizsgálati eljárásban hozott ítélet ellen is nyújtható be panasz - fontos formai döntés!

2012.12.13. 12:44 | Kelsen és Coase | 3 komment

Az indítványozó a Kúria mint felülvizsgálati bíróság Pfv.IV.20.087/2012/2. számú végzése ellen nyújtott be alkotmányjogi panaszt. A Kúria hivatalból elutasította az ügyben előterjesztett felülvizsgálati kérelmet; az indokolás szerint a támadott másodfokú végzés nem vonható a Pp. 270. § (2)–(3) bekezdésében írt – felülvizsgálati kérelemmel támadható – döntések körébe.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Döntésében elvi éllel állapította meg a jogerős döntések és a felülvizsgálati eljárásban hozott döntések alkotmányjogi panasszal támadhatóságára vonatkozó szabályokat.

1. Egyedi ügyben folytatott bírósági eljárásban alkalmazott jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálata vagy az alaptörvény-ellenes bírói döntés vizsgálata akkor is kezdeményezhető, ha az ügy érdemében hozott vagy a bírósági eljárást befejező egyéb jogerős döntés ellen a törvény lehetővé teszi felülvizsgálati kérelem vagy indítvány benyújtását.

2. A Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott döntése ellen benyújtott alkotmányjogi panasz is befogadható (feltéve, hogy az indítványozó a jogerős döntést az Alkotmánybíróság előtt nem támadta meg), amennyiben az ügy érdemében hozott vagy az eljárást befejező egyéb döntés a) a megtámadott határozatot hatályában fenntartja, vagy b) a jogerős határozatot egészben vagy részben hatályon kívül helyezi és helyette, illetve az elsőfokú határozat helyett új és a jogszabályoknak megfelelő határozatot hoz, vagy c) a jogerős határozatot megváltoztatja és a törvénynek megfelelő új határozatot hoz, vagy d) a megtámadott határozatot hatályon kívül helyezi és az eljárást megszünteti.

3. Nincs helye ugyanakkor alkotmányjogi panasz benyújtásának, ha a Kúria a felülvizsgálati kérelmet, illetve indítványt például azért utasítja el, mert az nem a jogosulttól származik, vagy felülvizsgálatnak nincs helye, illetve a hiánypótlás vagy kiegészítés elmaradt. Az alkotmányjogi panasz lényege és célja ugyanis az Alaptörvényben biztosított jogok védelme, az említett esetekben azonban a Kúria alapjogokkal összefüggő érdemi kérdéseket nem dönt el.

(3358/2012. (XII. 5.) AB végzés)

Címkék: fontos befogadás formai követelmények visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr794963504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadariGyula 2014.02.19. 11:23:06

pontosan hová kell benyújtani a panaszt....
kellene a sürgős segítség...

Bobe17 2016.04.05. 13:52:02

sürgős segítségre lenne szükségem, hol lehet panasszal élni jogszabályellenes végzés felülvizsgálatának megtagadása okán? Segítsetek légyszi, döbbenet, ami itt folyik...köszi!!!

Csabáné Kucsma 2018.11.26. 21:43:14

Mennyi idő telhet el a kúria végzése és az alkotmány bíróság beadványa között! Sürgős lenne! Köszönöm!
süti beállítások módosítása