Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányos követelmény, hogy az adó megfizetésére örökösként kötelezett személy a vele szemben indult eljárásban hozott külön határozat ellen jogorvoslattal élhessen

2013.01.30. 21:09 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. számú törvény 251. § (1) bekezdése (Pp.), az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 35. § (2) bekezdés a) pontja (Art.)

Az indítványozó örökhagyójával szemben az adóhatóság nagy összegű adóhiányt állapított meg, és ahhoz kapcsolódóan adóbírságot, valamint késedelmi pótlékot szabott ki. Az örökhagyó az adóhatósági határozattal szemben keresettel élt, amelyet követően a megyei bíróság ítéletében megállapította, hogy az adóhatóság döntése megalapozatlan és jogszabálysértő, ezért a közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezte, valamint az alperes adóhatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az ítélet ellen az adóhatóság felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, a kérelem érdemi elbírálását megelőzően azonban az örökhagyó elhunyt. A Legfelsőbb Bíróság végzésével a pert megszüntette, és a Pp. 251. § (1) bekezdése alapján a megyei bíróság elsőfokú határozatát is hatályon kívül helyezte. A Legfelsőbb Bíróság döntésével az adóhatóság az örökhagyót fizetésre kötelező másodfokú határozata – az örökhagyó örököseivel szemben – ismét hatályossá vált. Az indítványozók e határozat ellen keresetet indítottak, a per az Alkotmánybíróság döntésekor folyamatban volt.

Az indítványozó a támadott rendelkezések megsemmisítését kérte, a konkrét ügyben alkalmazhatóság kimondását, valamint alkotmányos követelmény megállapítását. Álláspontja szerint ugyanis sérül a bírósághoz fordulás joga, a jogorvoslathoz való jog, valamint az Alaptörvény azon rendelkezése, miszerint a közigazgatási határozatok törvényességéről a bíróság dönt [25. cikk (2) bekezdés a) pont] amiatt, hogy az adóhatóság az Art. 35. § (2) bekezdése alapján az örökhagyó nem vitatható adókötelezettségét kívánja megfizettetni az örökösökkel.

Az Alkotmánybíróság elutasította a rendelkezések megsemmisítésére és alkalmazhatóságuk kizárására irányuló indítványt.
Álláspontja szerint nem sérül az Alaptörvény 25. cikk (2) bekezdésének a) pontja, mert az örökhagyónak volt lehetősége a vele szemben fizetési kötelezettséget megállapító döntést tartalmazó közigazgatási határozatot bíróság előtt megtámadni, és éppen az e határozattal szembeni kereset alapján helyezte hatályon kívül a bíróság a kötelezettséget megállapító határozatot.
Álláspontja szerint nem sérül a bírósághoz fordulás joga sem, hiszen az Art. 35. § (2) bekezdését alkalmazhatónak vélő másodfokú közigazgatási hatóság döntésével szemben keresettel éltek, amelynek eredményeként a Fővárosi Törvényszék előtt jelenleg is per van folyamatban.
Álláspontja szerint nem sérül a jogorvoslathoz való jog sem, mert a jogorvoslati fórumrendszer igénybevételét nem gátolták és akadályozták meg sem a támadott normák, sem más jogszabályi rendelkezések, sőt a fórumrendszer teljes körű kimerítésére került sor az alapügyben, az indítványozók esetében pedig egy, még folyamatban lévő eljárásról van szó. A szabályozás – tekintettel a jogi normában tételesen felsorolt, speciális jogviszonyban lévő személyek körében – mögöttes felelősségi jelleggel olyan megfizetésre kötelezést tesz lehetővé, amely eredetileg nem a megfizetésre kötelezettekkel szemben keletkezett, de a kapcsolatuk jellegéből adódóan megfizetésre kötelezésüknek ésszerű indoka van és a kötelezés előfeltétele jogerős közigazgatási vagy bírói döntés, amely olyan eljárásban keletkezett, ahol az eredetileg kötelezett személy élt vagy élhetett volna jogorvoslati jogával. Az Art. 35. § (2) bekezdése alkalmazhatóságának egyértelmű és elengedhetetlen feltétele egy, az ezt megelőző közigazgatási vagy peres eljárás eredményeként keletkezett jogerős és végrehajtható hatósági vagy bírói döntés. Az alkalmazási előfeltételként meghatározott „esedékes adó” meg nem fizetése félreérthetetlenül, határozottan és kimondottan a követelés jogerős és végrehajtható, továbbá lejárt minőségét jelenti. Ennek az alapfeltételnek eleget tevő határozat egy megszüntető végzéssel zárult közigazgatási eljárás eredményeként természetesen nem állhat elő. Ezzel egyezően értékeli és értelmezi az Art. 35. § (2) bekezdésének jelentését és tartalmát a Legfelsőbb Bíróság is

Az Alkotmánybíróság alkotmányos követelményként állapította meg, hogy adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 35. § (2) bekezdésének, valamint a 131. § (1) és (3) bekezdéseinek, továbbá a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 157. §-ának és 251. § (1) bekezdésének alkalmazása során az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdéséből, valamint XXVIII. cikk (7) bekezdéséből fakadó alkotmányos követelmény, hogy az adó megfizetésére örökösként kötelezett személy a vele szemben indult eljárásban hozott külön határozat ellen jogorvoslattal élhessen, és ennek keretében vitathassa az Art. 35. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek fennállását is. 

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint ugyanis a hatályban lévő vonatkozó szabályok helyes alkalmazása esetén az indítványozó jogsérelme nem következne be, és a jövőben esetleg előforduló ilyen és hasonló eseteket meg kell előzni. A legfelsőbb bírói fórum számos alkalommal foglalt már állást a jelen üggyel azonos vagy hasonló tárgyú ügyekben és ennek ellenére az indítványozók által panaszolt eljárásban a jogsérelem bekövetkezte mégis reális. Ez támasztja alá azt, hogy – elsősorban a közigazgatási szervek hatósági jogalkalmazó munkája egységességének, a jogbiztonság alkotmányos alapelvének és a jogorvoslathoz való jognak az érvényre juttatása érdekében – indokolt és szükséges a hatályos jog kíméletének hangsúlyozása mellett alkotmányos követelmény meghatározása.

(a 2/2013. (I. 23.) AB határozat)

Címkék: adózás elutasított helyt adott alkotmányos követelmény jogrvoslathoz való jog

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr485053644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása