Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nincs döntés a büntetőeljárás másik bírósághoz utalásáról: több hatáskör megjelölése visszautasítási ok

2012.06.28. 01:03 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 62. és 63. §-a, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 20/A. §-a, valamint az eljáró bíróság kijelöléséről az ügyek ésszerű időn belül való elbírálásának biztosítása érdekében kiadott 3/2012. (II. 20.) OBH elnöki ajánlás, az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény 26. § (1) és (2) bekezdése szerinti indítványok

Az indítványozó, egy büntetőügyben meghatalmazott védő alkotmányjogi panaszban kérte a büntetőeljárás lefolytatására más bíróságnak az Országos Bírósági Hivatal elnöke általi kijelölésére vonatkozó szabályok visszamenőleges hatályú megsemmisítését, arra hivatkozva, hogy védői minőségében alapjogait a támadott rendelkezések alkalmazása sérti. A törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenességét részben – a két törvény eltérő tartalmára tekintettel – a normavilágosság sérelmére, részben pedig a tisztességes eljáráshoz való jog, a védelemhez való jog és – a döntéssel szembeni jogorvoslat hiányában – a jogorvoslathoz való jog sérelmére alapozta. Az OBH ajánlást az indítványozó amiatt tartotta az Alaptörvénnyel ellentétesnek, mert az abban foglaltak nem normatív szabályok.

Az Alkotmánybíróság a panaszt visszautasította, megállapítva, hogy az alkotmányjogi panasz nem fogadható be, mert az indítványozó nem egyértelműen jelölte meg az Alkotmánybíróság hatáskörét, amikor a panaszt az Abtv. 26. § (1) bekezdésére (bírsági eljárásban alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazása) és az Abtv. 26. § (2) bekezdésére (közvetlenül hatályosuló alaptörvény-ellenes jogszabály) is alapította.

[A IV/2485/2012 AB határozat teljes szövege]

Címkék: jogállamiság jogorvoslathoz való jog védelemhez való jog tisztességes eljárás visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr604615860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása