Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányjogi panasz alapján az Alkotmánybíróság nem foglalkozik törvényértelmezéssel, az ügy érdemére ki nem ható döntésekkel, ha azok nem rendelkeznek alapvető alkotmányjogi jelentőséggel, valamint nem állapít meg mulasztást sem

2012.04.19. 23:27 | alászolgája | Szólj hozzá!

a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 70/B. §-a

Az indítványozó - alkotmányjogi panasz keretében - a büntetőeljárásra vonatkozó azon rendelkezés alaptörvény-ellenességének megállapítását kérte, amely az eljárás során keletkezett iratokról nem biztosít másolatkérési jogot az ügyben eljáró szakértőnek. Az indítványozó álláspontja szerint ez az Alaptörvény jogállamiság követelményét [B) cikk (1) bekezdés], illetve egyenlő bánásmód követelményét rögzítő [Xv. cikk (2) bekezdés] rögzítő passzusaival.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. Megítélése szerint a tárgybeli esetben az indítvány olyan törvényértelmezési kérdésre irányult, amely egyrészről semmilyen módon nem érintette az indítványozó alapvető jogait, másfelől az ügyben hozott esetleges tartalmi alkotmánybírósági döntésnek az ügy érdemi megoldására kihatása nem lenne. Végezetül az Alkotmánybíróság arra is rámutatott, hogy az indítványnak megfelelő döntés - megalapozottsága esetén is - alaptörvény-ellenes mulasztás megállapítása volna, amely alkotmányjogi panasz alapján nem tartozik az Alkotmánybíróság hatáskörébe.

(A IV/1206/2012. AB végzés teljes szövege)

Címkék: alaptörvény visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr214462049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása