Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Bokros Lajosék alkotmányjogi panaszával érdemben nem foglalkozott az Alkotmánybíróság

2013.02.06. 13:06 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezései (2011. december 31.) a kommunista diktatúrából a demokráciába való átmenetről szóló része (preambuluma) 4. pontja, 11. cikkének (1)–(4) bekezdései, 16. cikke és 27. cikke

A Szabadság és Reform Intézet Alapítvány indítványozó közvetlenül hatályosuló jogszabály elleni alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mert álláspontja szerint a támadott rendelkezések sértik az Alaptörvény C) cikk (2) bekezdését, amely szerint senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint az alkotmányjogi panasz tartalmában absztrakt normakontrollra irányul, de egyébként sem állapítható meg az indítványozó érintettsége.

(IV/2909/2012. ideiglenes címe)

Az Alkotmánybíróság az indítvány többi elemét a 3012/2012. (VI. 21.) AB végzésében utasította vissza.

Címkék: politika visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr205065632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása