Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Valaki megúszta Szolnokon a parkolási pótdíjat, mert az Alaptörvény is védi a jogbiztonságot

2012.11.26. 10:53 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V. 24.) számú önkormányzati rendeletének 2011. január 1-ig hatályos 5. §-a

Az indítványozó Szolnoki Városi Bíróság bírája az előtte a 5.P.20.740/2011. szám alatt folyamatban lévő ügyben arra tekintettel kérte a rendelet megsemmisítését, hogy az Alkotmánybíróság 109/2009. (XI. 18.) AB határozata 2010. június 30. napjával megsemmisítette a rendelet kiadására adott felhatalmazó rendelkezést, és ezért a rendelet 5. §-a sérti a jogbiztonságot [Alkotmány 2. § (1) bekezdés] és az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében szabályozott követelményt [az önkormányzat rendelete más jogszabállyal nem lehet ellentétes]. Az Alkotmánybíróság felhívására az indítványozó az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdését, a T) cikk (1) és (2) bekezdését, valamint a 32. cikk (1) bekezdésének a) pontját és (3) bekezdését jelölte meg indítványának alapjául. A támadott rendelkezés ugyan időközben hatályát vesztette, de az Alkotmánybíróság - arra tekintettel, hogy a folyamatban lévő ügyben a bíróságnak alkalmaznia kellene - lefolytatta a vizsgálatot. Az indítványozó bíró az alkalmazási tilalom kimondását nem kezdeményezte, de az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatának megfelelően úgy értelmezte, hogy a bírói kezdeményezés magában foglalja az alkalmazási tilalom kimondása iránti kérelmet is.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a rendelet 2011. január 1-ig hatályos 5. §-a alkotmányellenes volt, és a folyamatban lévő ügyben nem alkalmazható. Korábbi gyakorlatával összhangban megállapította, hogy a felhatalmazó rendelkezéseinek alkotmányellenessége okán a parkolási tárgyú önkormányzati rendeletek már megalkotásukkor sem rendelkeztek az Alkotmánynak megfelelő törvényi felhatalmazással, így azok maguk is alkotmányellenesek. A jogbiztonság alkotmányos elvét az Alaptörvény is elismeri és védi, ezért a korábbi gyakorlat az Alkotmánybíróság számára most is irányadó. Az Alkotmánybíróság nem semmisítette meg az egész rendeletet, mert az önkormányzat a korábbi határozatra tekintettel időközben módosította a rendeletet, különösen annak a felhatalmazó rendelkezésre utaló bevezető részét.

3301/2012. (XI. 12.) AB határozat

Címkék: jogbiztonság alaptörvény helyt adott bírói kezdeményezés

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr354925953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása