Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A Ket. ügyfélfogalma nem sérti sem a jogorvoslathoz való jogot, sem pedig a jogbiztonság követelményét

2011.12.21. 22:54 | alászolgája | Szólj hozzá!

Az indítványozók egyedi, nemperes eljárásban is elbírált közigazgatási ügyükben fordultak az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panasszal. A vizsgált ügyben mind a másodfokon eljárt - és a fellebbezést ügyféli minőség hiányában elutasító - hatóság, mind a másodfokú végzés elleni fellebbezés elbírálására jogosult hatóság, mind pedig az elutasító végzés felülvizsgálatára hatáskörrel rendelkező bíróság úgy határozott, hogy az indítványozóknak - azaz az első fokú kérelmet benyújtó Kft. tagjainak - a jogát, jogos érdekét közvetlenül az ügy nem érinti.  Álláspontjuk szerint a hatósági eljárási kódex ügyfélfogalma ellehetetlenítette az érdemi jogorvoslatot [Alkotmány 57. § (5) bekezdés], sérti az adott ügyben a jogbiztonság követelményét [Alkotmány 2. § (1) bekezdés], továbbá a bíróságoknak a közigazgatási határozatok törvényessége felülvizsgálatára vonatkozó Alkotmányban [50. § (2) bekezdés] rögzített hatáskörét.

Az Alkotmánybíróság az indítványokat elutasította. A testület megállapította, hogy az ügyféli jogállást megtagadó végzés ellen többfokú, bírósági utat is magában foglaló jogorvoslati út állt rendelkezésre, így a jogorvoslathoz való jog sérelme nem állapítható meg. A testület emellett nem állapított meg összefüggést a vitatott rendelkezés és a bíróságok közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálata tekintetében. Az Alkotmánybíróság a jogbiztonság sérelmét sem állapította meg, tekintettel arra, hogy a hatósági eljárási kódex ügyfélfogalma világos, érthető és egyértelmű, azt még az ágazati szabályok sem ronthatják le, legfeljebb - az ügyféli jogállást vindikáló személyek javára - tovább bővíthetik. Az Alkotmánybíróság kifejezetten kiemelte, hogy alkotmányjogi panasz elbírálása keretében nincs lehetősége a konkrét ügyben megjelenő bírói jogértelmezés felülvizsgálatára.

(a 249/D/2009. AB határozat teljes szövege)

Címkék: jogbiztonság elutasított jogorvoslathoz való jog

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr863482221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása