Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmánysértő önkormányzati rendeletben a törvényi maximum fölé emelni az építményadó mértékét

2011.12.04. 10:19 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Siófok Város  Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 42/2009. (XII. 15.) számú rendeletével módosított 45/2007. (XII. 14.) számú rendelete  (Ör.) — 2011. január  1. napjáig hatályos  — 6. §  b) pontja

Az indítványozó bíró az előtte folyamatban lévő eljárás felfüggesztése mellett kezdeményezte az Ör. 6. §  b) pontja alkotmányellenességének megállapítását, és annak kimondását, hogy a folyamatban lévő perben nem alkalmazható. Álláspontja szerint a a helyi adókról szóló  1990. évi C. törvény (Htv.) által meghatározott felső határhoz képest a helyi önkormányzat rendeletében nem emelhette, nem indexálhatta volna az építmény után fizetendő helyi adó mértékét.
 
Az Alkotmánybíróság helyt adott az indítványnak. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a kifogásolt rendelkezés már nem hatályos, de a konkrét normakontrollra tekintettel vizsgálta az alkotmányellenességet, mert ilyenkor alkalmazási tilalom kimondására is lehetőség van. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a képviselő-testület az adómérték szabályozásánál túllépte a Htv. 33. § c) pontjában meghatározott 900Ft/m2 felső határt, és a törvény indexálásra lehetőséget biztosító felhatalmazó rendelkezése a nevesített adónemek között az építményalapú idegenforgalmi adót nem tartalmazta, így 
annak törvényben meghatározott felső határa emelésére nem adott lehetőséget. Ezzel az önkormányzati rendelet törvénysértő volt, sértve ezzel az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdését.
 

Címkék: önkormányzat helyt adott bírói kezdeményezés

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr613435761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása