Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmánysértő, ha a telekadó alapja az adótárgyak összeadott alapterületet

2011.12.04. 10:55 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 28/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete (Ör.)

Az indítványozó szerint az Ör. egésze alkotmánysértő, mert megalkotása során nem tettek eleget a jogalkotási törvényben írt követelményeknek.
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Következetes gyakorlata szerint a jogszabály-előkészítés szabályai (így a hatásvizsgálat elvégzése és a társadalmi egyeztetés) nem alkotmányi szabályok, megsértésük közvetlen alkotmánysértéshez nem vezet. 
 
Az indítványozó külön kérte az Ör.-nek a telekadó mértékét meghatározó 8. §-ának megsemmisítését, mert az mindenfajta differenciálás nélkül, közel a törvényi maximumhoz szabta az adó mértékét; majd ezt követően az önkormányzat visszamenőleges hatállyal az adóalany tulajdonában álló összes telek alapterülete szerint sávosan határozta meg az adó mértékét, és ez az indítványozó szerint sérti az Alkotmánynak a diszkrimináció tilalmát kimondó 70/A. §-át. Az indítványozó szerint az adó mértékének megállapításánál az önkormáynzat nem vette figyelembe az adóalanyok teherviselő képességét, megsértve ezzel az Alkotmány 70/I. §-át is.
Az Alkotmánybíróság helyt adott az indítványnak és az adóévre tekintettel 2011. december 31-el megsemmisítette az Ör. 8. §-át. Megállapította, hogy a helyi adókról szóló törvény szerint a telekadó tárgya csak a telek lehet, az önkormányzat az adó tárgyát és mértékét nem határozhatja meg a törvényben foglaltaktól eltérő módon. A telekadót ezért adótárgyanként kell megállapítani, és nincs lehetőség az adótárgyak alapterületének összeadására. Az  Ör.  8. §-a  azáltal, hogy  a telekadó mértékének szabályozásakor  alapterület-összeszámítást ír  elő, s  ehhez rendel sávosan differenciált adómértékeket, a helyi adókról szóló törvénybe ütköző  — s ezáltal az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdését sértő, alkotmányellenes — előírást tartalmaz.
 

Címkék: önkormányzat helyt adott megsemmisítő

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr763435850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása