Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A "Balaton törvénnyel" kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet jött létre, mivel nem szabályozták a tulajdon korlátozásának garanciális szabályait

2011.11.20. 19:13 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról, és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény egésze és azon belül annak 6. §-a

Az egyik indítványozó mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérte amiatt, mert álláspontja szerint a jogalkotó elmulasztotta megalkotni azokat a szabályokat, amelyek a "Balaton törvény" tulajdonhoz való jogot korlátozó rendelkezéseinek hatályba lépésével összefüggésben a tulajdonosok, vállalkozók kártalanítását szolgálják. Egy másik indítványozó a "Balaton törvény" zöldterületi terület-felhasználási egységbe sorolt ingatlanokkal kapcsolatos tulajdoni korlátozásait tekintette alkotmányellenesnek.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a "Balaton törvénynek" az érintett ingatlantulajdonosok tulajdonjogát erőteljesen korlátozó szigorú területrendezési előírásait nem ellensúlyozta megfelelő, speciális kártalanítási szabályokkal. Azaz az adott korlátozást nem követte az ezt ellensúlyozó – a korlátozás arányosságát biztosító – kártalanítás. Ugyanakkor a jogalkotó elismerte a szabályozás elégtelenségét azzal, hogy éveken keresztül napirenden tartotta a területrendezési tervekkel összefüggő kártalanítási szabályok megállapításának kötelezettségét. MIndezekre figyelemmel állapította meg az Alkotmánybíróság a mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést, s felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének 2012. június 30-áig tegyen eleget.

A zöldterületi ingatlanok területfelhasználásával kapcsolatos indítványokkal összefüggésben az Alkotmánybíróság kiemelte, hogy a tulajdoni korlátozás arányosságát biztosító kártalanítással kapcsolatosan a korábbiakban megállapított mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség fennáll, az értékgarancia alkotmányos szabályozásának hiányában sérelmet szenved az érintett tulajdonosoknak az Alkotmány 13. §-ában szabályozott tulajdonhoz való joga. Az Alkotmánybíróság, tekintettel arra, hogy a Btv.-be foglalt tulajdoni korlátozásokkal – így a támadott szabállyal is – összefüggő kártalanítási igények érvényesítését szolgáló jogi szabályozás hiányosságai miatt a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet megállapította, nem látott indokot a vitatott szabályok megsemmisítésére. Ezért az alkotmányellenesség megállapítására és a rendelkezés hatályon kívül helyezésére irányuló indítványt elutasította.

(A 339/E/2009. AB határozat teljes szövege)

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr23398817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása