Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenes mulasztás, hogy a hitel- és kölcsönszerződésekre nincs részletes kógens szabályozás

2011.11.13. 09:33 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

 a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 528. § (3) bekezdése

Az indítványozó mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérte, mert állsápontja szerint a jogbiztonságot és a tulajdon védelmét biztosító alkotmányos rendelkezéseket sérti, hogy a jogalkotó nem alkotta meg a Ptk. 528. § (3) bekezdésében előírt, a bankhitel- és bankkölcsönszerződés részletes szabályait tartalmazó külön jogszabály. Álláspontja szerint a válság elsődleges oka, hogy nemzetközi és hazai szinten sem szabályozták megfelelően a hitelező és az adós közötti kölcsönszerződéses jogviszonyt, amely körülmény a jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jogot sértő helyzetet eredményez. Az indítvány példálózó felsorolást ad olyan fogalmakra vonatkozóan, amelyeket a bankok használnak, de a hatályos joganyag nem, vagy nem kellő részletességgel szabályoz.
 
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Megállapította, hogy a fogyasztási kölcsönökről már az indítvány benyújtásakor volt, a fogyasztói hitelekről pedig azt követően lett törvényi szabályozás. Az fogyasztóknak nyújtott rendelkezései tehát  – a fogyasztónak minősülő szerződő felek védelmében – az általa szabályozott területen a hitelszerződés szabályait kogenssé, elétérést nem tűrővé teszik. Ilyen kogencia előírása azonban a fogyasztónak nem minősülő, vagyis a hitelszerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében kötő szerződő felek között már – fogyasztóvédelmi szempontból – nem indokolt, sőt ez éppen a polgári jogi szerződéskötési szabadság alapját képező autonómiával lenne ellentétes.
 

Címkék: mulasztás jogbiztonság elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr843373930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása