Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A tizenharmadik havi különjuttatásra vonatkozó törvényi rendelkezések a költségvetés végrehajtásáról szóló törvényi rendelkezésnek minősülnek, így visszaható hatályú bevezetésüket az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja

2011.11.07. 19:20 | alászolgája | Szólj hozzá!

a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény végrehajtásáról szóló 2005. évi CXVIII. törvény 38. § (4) bekezdése

Az indítványozók a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai voltak, mielőtt nyugállományba vonultak. Jogviszonyuk 2004-ben szűnt meg, és munkáltatójuk a felmentési idő teljes tartamára mentesítette őket a munkavégzési kötelezettség alól. Az indítványozók emiatt a támadott törvényi rendelkezés szerint tizenharmadik havi különjuttatásuknak mindössze 1/12-ed részét kapták meg. A fennmaradó 11/12 rész megfizetését követelve volt munkáltatójukkal szemben pert indítottak, majd kérelmük jogerős elutasítását követően alkotmányjogi panasszal fordultak az Alkotmánybírósághoz. Az indítványozók a támadott rendelkezés alkotmányellenességének megállapítását, valamint visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérték arra hivatkozással, hogy a rendelkezés sérti a jogbiztonság követelményének részét képező visszaható hatályú jogalkotás tilalmát.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. A testület megállapította, hogy az alkotmányjogi panasz egyértelműen a költségvetés végrehajtásáról szóló törvény egyik rendelkezése ellen irányul, amely esetében azonban a jogbiztonság követelményét, és ezen belül a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja.

(a 1428/D/2011. AB végzés teljes szövege)

Címkék: jogbiztonság hatáskör hiánya visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr53361719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása