Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenes a költségmentesség feltételeként megállapított jövedelemhatár a bírósági eljárásban

2011.09.30. 23:05 | sagvariadam | Szólj hozzá!

a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény és a költségmentesség alkalmazásáról a bírósági eljárásban szóló 6/1986. (VI. 26.) IM rendelet
 

Az indítványozó szerint a jogi szolgáltatás díjának viseléséről rendelkező szabályozás alkotmányellenes, mert olyan jövedelemhatárokat állapít meg a költségmentesség, azaz a költségek állam által történő viselésének feltételeként (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét: kevesebb, mint harmincezer forintot), amely nincs tekintettel a létfenntartáshoz szükséges jövedelmi és vagyoni helyzetre. Az indítványozó szerint a költségmentességgel járó pártfogó ügyvéd igénybevételének lehetősége ezáltal beszűkül, ami a jogállamiság, a bírósághoz fordulás joga, a jogorvoslathoz való jog, a diszkrimináció tilalma, illetve az Alkotmány alapjogok tiszteletben tartásának és védelmének állami kötelezettségét megfogalmazó passzusának a sérelmével jár.   
 

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület szerint a költségmentességhez szükséges jövedelemhatár mint mérték, csak szélsőséges esetben vethetne fel alkotmányossági problémát. Ezen belül a jogalkotó szabadságába tartozik a költségmenetesség szabályozása. A jogalkotó jelen esetben az Alkotmánybíróság szerint kellő körültekintéssel járt el. Nem sértik ugyanis a jogorvoslathoz és a bírósághoz fordulás jogát a vizsgált szabályok, mert – bizonyos esetben például a havi átlagkereset figyelembevételével – a jogalkotó egyéb körülményeket is meghatározott, illetve megfelelő keretek között mérlegelési lehetőséget biztosított az eljáró bíróságnak a költségmentesség megítélésére akkor is, ha a fél jövedelme meghaladja a nyugdíjminimumot. Önmagában a jogállamiság és az indítványozó által felvetett költségmentesség-engedélyezési szabályok között érdemi összefüggés nem állapítható meg, és mivel alapjogsérelem nem volt megállapítható, értelemszerűen nem kerül szembe a szabályozás az Alkotmány 8. § (1) bekezdésével sem. A diszkrimináció-tilalom sérelmét pedig az indítványozó a jogorvoslat (bírói út) igénybevételéhez kapcsolódva fogalmazta meg, s mivel az Alkotmánybíróság e jogokkal való ellentétet nem állapított meg, az alapjogok közötti alkotmányellenes különbségtétel sem merülhet föl a testület szerint.

A határozat teljes szövege (1194/B/2010.)

Címkék: diszkrimináció jogállamiság elutasított jogorvoslathoz való jog bírósághoz bírósághoz fordulás joga

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr753268948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása