Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem tartozik az Alkotmánybíróság hatáskörébe a személyi jövedelemadónak a jogállamiság elvének részét képező jogbiztonságot érintő utólagos alkotmányossági felülvizsgálata

2011.07.16. 11:38 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 60. § (2) bekezdés utolsó mondata, a (3)-(4) bekezdése, valamint az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény 468. § (8) bekezdése

Az indítványozó azt kifogásolta, hogy a támadott jogszabályok teljes mértékben érthetetlenül, alkalmazhatatlan módon határozzák meg az ingatlan átruházásából származó jövedelem mértékét és megosztását, ezért a jogállamiság [Alkotmány 2. § (1) bekezdés] elvének részét képező jogbiztonság elvét sértik.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. Végzésében kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról szóló 2010. évi CXIX. törvény megváltoztatta az Alkotmánynak az Alkotmánybíróságra vonatkozó 32/A. §-át. Az alkotmánymódosítás 2010. november 20-án hatályba lépett. Az Alkotmány módosított 32/A. § (2) bekezdése szerint „a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Alkotmánybíróság akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag az élethez és emberi méltósághoz való jog, a személyes adatok védelméhez való jog, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó 69. § szerinti jogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.” Az Országgyűlés ugyanezen az ülésnapján fogadta el az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény módosításáról szóló 2010. évi CXX. törvényt, amely hasonló hatásköri szabályt tartalmazott és szintén 2010. november 20-án lépett hatályba. A módosító törvény egyidejűleg azt is kimondta, hogy az új hatásköri szabályokat a folyamatban levő ügyekre is alkalmazni kell. Mivel az indítványozó egyértelműen megállapíthatóan az Alkotmány 32/A. § (2) bekezdése szerinti központi adónemet – a személyi jövedelemadót – érintő törvényeknek a jogállamiság részét képező jogbiztonság elvének sérelme miatti alkotmányellenességének megállapítását kérte, s az indítványban nem hivatkozott az Alkotmányban meghatározott alapjogok sérelmére, ezért az Alkotmánybíróság megállapította, hogy korlátozott felülvizsgálati jogköre miatt az indítvány elbírálására nem rendelkezik hatáskörrel. 

A határozat teljes szövege (157/B/2008. AB végzés)

Címkék: adózás jogállamiság jogbiztonság elutasított hatáskör hiánya

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr433071880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása