Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A helyi építési szabályzat tervezetének államigazgatási és társadalmi véleményezése olyan garanciális eljárási szabálya az önkormányzati rendeletalkotásnak, amelynek elmaradása közjogi érvénytelenségére vezet

2011.06.17. 17:48 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Alkotmány u. – Ady E. u. – Tópart u. – Bartók B. u. – által határolt terület Építési szabályzatáról szóló 9/2002. (IV. 30.) számú rendeletének módosításáról szóló 18/2005. (VII. 15.) számú rendelete

Az indítványozó Komárom – Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője (a továbbiakban: hivatalvezető) álláspontja szerint Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi építési szabályzat módosítására irányuló rendelet megalkotásakor törvénysértést követett el, mert nem tartotta be az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ét.) 9. § (2) bekezdésében előírt egyeztetési és véleményeztetési eljárás szabályait. A hivatalvezető hosszabb tartalmú orvoslási időt biztosított a Képviselő-testületnek a törvényes állapot helyreállítására és a szükséges egyeztetések lefolytatására. A törvényességi észrevétel kiadása és a törvénysértés megszüntetése között eltelt hét hónapban a Képviselő-testület azonban nem vizsgálta a véleményezési eljárás lefolytatásának szükségességét, valamint nem kérte ki sem a területi főépítész, sem a véleményeztetésbe bevont államigazgatási szervek, sem az érintett lakosság véleményét a módosításról.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról szóló rendelet módosítására irányuló eljárása ellentétes az Ét. 9. §-ában foglalt előírásokkal. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a képviselő-testület a rendelet megalkotásakor garanciális eljárási szabályokat hagyott figyelmen kívül, amely megalapozza a jogalkotás során elkövetett eljárási alkotmánysértés megállapíthatóságát, így az Alkotmány 2. § (1) bekezdésébe, valamint 44/A. § (2) bekezdésébe ütközés miatt alkotmányellenes, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a módosítást - a jogszabály által érintett jogviszonyok jellegére tekintettel - 2011. december 31-ével megsemmisítette.

(Az AB határozat teljes szövege)

Címkék: önkormányzat helyt adott megsemmisítő

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr582993095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása