Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem jelent mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést, hogy az adatvédelmi törvény nem ad felhatalmazást a jogsértő cselekményekkel kapcsolatos közterületi adatgyűjtésre

2011.06.14. 13:33 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 3. §, Alkotmány 57. § (1) bekezdése
 
Az indítványozó szerint a törvény a jogkövető állampolgárokat nem jogosítja fel a jogsértő cselekményekkel kapcsolatos közterületi adatgyűjtésre. Ez az indítványozó szerint „lehetetlenné teszi” az ilyen „cselekmények nagy részének bíróság előtti bizonyítását”. Ezzel kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérte.
 
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Az indítványozó a vélt jogalkotói mulasztást közvetlenül az Alkotmányban foglalt, a bírósághoz fordulás joga, különösen pedig a tárgyalás igazságosságához való jog alapján kérte megállapítani. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy — törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben — helyi önkormányzat rendelete elrendeli. A generális szabály konkrétan mások személyes adatai kezelésére senkit sem jogosít fel, ugyanakkor jelenleg több törvény is felhatalmazást ad bizonyos szerveknek, illetve szervezeteknek közterületen történő adatgyűjtésre, felvételek készítésére, tárolására, illetve azok felhasználására. Az Alkotmánybíróság rámutatott arra, hogy bírósági eljáráshoz való jog biztosítása és a közterületi adatgyűjtéshez való jog között hiányzik az érdemi alkotmányossági összefüggés, ezért az indítványt elutasította.
 

Címkék: adatvédelem mulasztás elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr322983064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása