Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A felülvizsgálati eljárásban eljáró Kúria hatályon kívül helyező és új eljárásra utasító döntése nem eljárást befejező döntés, alkotmányjogi panasszal nem támadható

2012.11.21. 08:58 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Az első fokon pernyertes, másodfokon pervesztes indítványozó a felülvizsgálati eljárásban hozott ítéletet támadta, mert álláspontja szerint a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezése és a másodfokú bíróság új eljárásra és új határozat hozatalára utasítása a tulajdonhoz való jogát [Alaptörvény XIII. cikk (1) bekezdés] sérti, mivel jogellenesen fosztotta meg őt tulajdonjogától.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Rámutatott arra, hogy alkotmányjogi panaszt csak az ügy érdemében hozott döntés vagy a bírósági eljárást befejező egyéb döntés ellen lehet benyújtani. E feltételnek a kérelem nem tesz eleget: a támadott kúriai végzés egy, a jogerős, másodfokú ítéletet teljes egészében hatályon kívül helyező és a másodfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasító döntés. A Kúria tehát nem hozott érdemi ítéletet az ügyben, végzése pedig az eljárást befejező egyéb döntésnek sem minősül. Az alkotmányjogi panasz benyújtásának a lehetősége csak a megismételt másodfokú eljárásban – az ügy érdemét érintően – hozott döntés ellen nyílik majd meg.

3328/2012. (XI. 12.) AB végzés

Címkék: formai követelmények visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr244917788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása