Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A kivetéssel megállapított adókra vonatkozó szabályozást bírói döntés nélkül alkotmányjogi panasszal nem lehet megtámadni

2012.06.19. 17:07 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének a telekadóról szóló 26/2010. (XII. 14.) számú rendelete

Az indítványozó szerint a telekadó mértékét az önkormányzat a törvényi maximumon, az adóalanyok teherbíró képességének mérlegelése nélkül állapította meg, ezért sérti az Alaptörvény XXX. cikkéből folyó arányos közteherviselés elvét, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatát, és ezáltal az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, valamint az adótöbbszörözés tilalmába is ütközik.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint a telekadóra vonatkozó rendelet nem közvetlenül alkalmazandó norma, az nem az érintettek önkéntes jogkövető magatartásával, alkalmazásával hatályosul, ezért az indítványozó közvetlen és tényleges érintettsége nem áll fenn. Mivel a telekadót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg, a rendelet rendelkezéseiből közvetlenül, bírói döntés nélkül az Alaptörvényben biztosított jog sérelme nem következik be.

(http://mkab.hu/files/abdont/2012_2586.pdf)

teljesen azonos: http://mkab.hu/files/abdont/2012_2531.pdf

érdemben azonos: http://mkab.hu/files/abdont/2012_2562.pdf

Címkék: befogadás visszautasított érintettség

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr364598617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása