Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányos a 98%-os különadó

2012.11.28. 14:33 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény 9-12/B. §-ai

Az indítványozók a végkielégítések 98%-os különadójára vonatkozó harmadszor elfogadott szabályozás alaptörvényellenességét az emberi méltóság (Alaptörvény II. cikk) sérelmével indokolták. Álláspontjuk szerint a vizsgált és a még le nem zárt adóévre, 2010-re is szóló törvény 2010. november 19-i kihirdetése, a szokatlanul magas adómérték és az adóztatott jövedelmek jellege miatt változatlanul igaz a 184/2010. (X. 28.) AB határozat azon megállapítása, amely szerint nem közteher, hanem büntető jellegű adóról van szó, amely megszégyeníti azokat az egykori szakmai, állami vezetőket, akik hosszú éveket, olykor egész pályafutásukat a közszférában töltötték. Az indítványozók egy része azt is állította, hogy személyükre a törvény 2011. május 14-től hatályos 9. § (1a) bekezdése és 12/B. §-a terjesztette ki az adókötelezettséget.

Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványokat. Álláspontja szerint a második különadós törvényt megsemmisítő 37/2011. (V. 10.) AB határozat (ABH2) kifejezetten biztosította annak a lehetőségét, hogy a 2010-es adóévre a törvényalkotó  a különadónak a 2010-es adóévre való fenntartásáról rendelkezzen. Az ABH2 alapján megismételte, hogy az emberi méltóság védelméhez való jog sérelme nem állapítható meg a visszamenőleges jogalkotásból (ez a ugyanis a jogbiztonság sérelmét jelenti), sem amiatt, hogy a törvény az adott adóévben az adóévre vagy az azt követő bevallás időszakára ír elő kötelezettséget, és nem az adókötelezettség keletkezésének az időpontját veszi figyelembe. Az adókötelezettség kiterjesztése kapcsán az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy a módosítás nem új személyi körre terjesztette ki a hatályát, hanem egy vitás jogértelmezési kérdést döntött el. Az Alkotmánybíróság szerint az új szabályozás kapcsán nem merült fel olyan új körülmény, amely alapján az ABH2-ben megfogalmazottaktól el kellene térni.

IV/2312/2012. AB határozat (ideiglenesen: http://mkab.hu/download.php?h=325)

Címkék: elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr534931567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása