Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Megtiltható (lesz) a választási névjegyzékben szereplő személyes adatok kampánycélra történő kiadása

2012.01.02. 07:52 | alászolgája | Szólj hozzá!

a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 45. §-a

Az indítványozó álláspontja szerint alkotmányellenesen korlátozza az információs önrendelkezési jogot [Alkotmány 59. § (1) bekezdés] a választási eljárásról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely szerint a választás napját megelőző 20. naptól a jelöltek és a jelölő szervezetek részére a választópolgárok névjegyzékét, valamint az abban szereplő név- és lakcímadatokat díjfizetés ellenében úgy kell kiadni, hogy a szabályozás nem teszi lehetővé a választópolgár számára, hogy ezt - saját adatai tekintetében - megtiltsa.

Az Alkotmánybíróság az indítványnak helyt adott, és az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat - a közzététel napjával - megsemmisítette. A testület megállapította, hogy az információs önrendelkezési jog másik alapvetőjog és szabadság védelme vagy érvényesülése, illetve egyéb alkotmányos érték védelme érdekében - az ahhoz feltétlenül szükséges és azzal arányos mértékben - korlátozható. Az Alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága megnyilvánulásának minősülő választási kampány, a választók ezen keresztül történő tájékoztatása, és ezáltal megalapozottabb, tájékozottabb döntése elősegítése, mint alkotmányos cél eléréséhez szükséges és arányos-e az akár a választópolgár akarata ellenére megvalósuló adatkezelés. A testület megállapította, hogy bármely olyan megoldás, amelyben a választópolgár ebben a kérdésben dönthet, alkotmányos lehet, ugyanakkor semmiféle alkotmányos célt vagy jogot nem szolgálhat az olyan választópolgár adatainak kampánycélú kezelése, aki kinyilvánította, hogy nem kíván a jelöltekkel és jelölő szervezetekkel ilyen formában kapcsolatot tartani.

Címkék: kampány adatvédelem választás véleménynyilvánítás helyt adott

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr353512710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása