Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenes mulasztás, hogy a kötelező önkormányzati feladatokhoz a törvényhozó nem határoz meg konkrét arányszámot a feladat ellátásához szükséges anyagi eszközöket illetően a saját források és az állami támogatások között

2011.11.08. 23:39 | sagvariadam | Szólj hozzá!

az Alkotmány 44/A. §(1) bekezdésének c) pontja


Az indítványozó az önkormányzatok állami támogatásának 2010. évi költségvetési törvényben történő csökkentésével kapcsolatban mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, mert szerinte a jogalkotó elmulasztotta jogalkotási kötelezettségét azzal, hogy nem határozott meg olyan arányszámot a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatokhoz, amely alatti összeg költségvetési meghatározása az önkormányzatok törvényben és Alkotmányban meghatározott feladatai ellátására nem elegendő, és az önkormányzatok működését lehetetlenné teszi.


Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület álláspontja szerint az Alkotmányból a törvényhozásnak a helyi önkormányzatok finanszírozásának intézményrendszerét megteremtő azon kötelezettsége származik, hogy az önkormányzatok számára a saját bevételi forrásoknak és a feladatarányos állami támogatásoknak olyan rendszerét alakítsa ki, amely alkalmas a törvényben meghatározott feladatok ellátásához szükséges anyagi feltételek biztosítására. Az, hogy ez a finanszírozási rendszer megfelelő módon biztosítsa az önkormányzati működés gazdasági feltételeit, az Országgyűlés politikai felelőssége körébe tartozik. A törvényhozó az önkormányzatokra háruló feladatokat, a központi költségvetés lehetőségeit, gazdasági, politikai célkitűzéseit mérlegelve szabadon dönt az önkormányzatok komplex – több jogszabályban testet öltő – finanszírozási rendjének megállapításáról.


A 1414/B/2009. AB határozat teljes szövege.

Címkék: önkormányzat mulasztás elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr1003364801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása