Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes jogszabály alkalmazását kizárja a konkrét ügyben, ha az alapeljárás a jogszabályi rendelkezés megsemmisítése előtt indult

2011.11.01. 18:49 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

 a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 2010. december 31. napjáig hatályos 46. §-a

A Zala Megyei Bíróság bírái és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája fordult az Alkotmánybírósághoz és alkotmányjogi panasz alapján is indult eljárás a Kkt. támadott rendelkezésének alkotmányellenességével és konkrét perekben való alkalmazhatóságával összefüggésben. Álláspontjuk szerint  Kkt. a közlekedési hatóságot megalapozott indok nélkül privilegizálja, amely azonban hátrányos megkülönböztetést eredményez ugyanazon magatartást tanúsító, a párhuzamos hatáskörben eljáró más hatóságok eljárásában ügyfélként résztvevő személyek esetében. 
Az Alkotmánybíróság korábbi határozatában foglaltakra tekintettel indítványozzák a támadott, már nem hatályos rendelkezés alkotmányellenességének megállapítását, de legalábbis perbeli alkalmazásának kizárását.
 
Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt - minthogy a Kkt 46. §-át az adott ügyekben nem alkalmazták, bár az alkotmányellenes helyzetet épp ez okozta - érdemi vizsgálat nélkül visszautasította. 
Az Alkotmánybíróság az alkotmányellenesség ismételt megállapítására vonatkozó bírói indítványok tárgyában - minthogy azt már 5/2011. (I. 28.) AB határozatában (Abh 1.) megállapította - az eljárást megszüntette.
Az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes jogszabály alkalmazásának kizárására irányuló indítványoknak helyt adott. Megerősítette friss gyakorlatát, amely szerint a bíró az Alkotmány 50. § (1) bekezdése alapján az alkotmányos jog érvényre juttatására köteles, ugyanakkor nem rendelkezik az ismerten alkotmányellenes jog mellőzésének hatáskörével. Ezért az alkalmazandó jog alkotmányellenességének észlelésekor köteles az Alkotmánybírósághoz fordulni, aki viszont köteles a bírói kezdeményezést érdemben vizsgálni. Az Alkotmánybíróság az indítványokból és a csatolt iratokból megállapította, hogy az elbírálás alapjául szolgáló közigazgatási jogviszonyok az Abh1. alapját képező jogviszonyokkal egyező időben jöttek létre, az alapeljárások minden esetben a közigazgatási hatóságok által meghozott bírság megfizetésére kötelező határozatok jogszerűségének felülvizsgálatára irányultak. Önmagában az a tény, hogy a jelen eljárásban vizsgált indítványok az Abh.1-ben megállapított alkotmányellenesség kimondása és a határozat kihikihirdetésének időpontja után érkeztek az Alkotmánybíróságra,  nem eredményezheti azt, hogy a jogaikat a peres bíróság előtt érvényesíteni kívánó személyek jogvitája bizonyos esetekben alkotmányos, bizonyos esetekben pedig ismerten alkotmányellenes jog alapján ítéltessenek meg.
· 1 trackback

Címkék: helyt adott bírói kezdeményezés

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr723345622

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lépjünk ki a világból is! 2011.11.03. 13:03:35

Kilépni az Európai Unióból? Miért elégszünk meg mindig a félmegoldásokkal? Kálmántól most megtudhatjuk, honnan kéne kilépni inkább!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása