Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A Legfelsőbb Bíróság által megalkotott kollégiumi vélemények nem támadhatóak alkotmányjogi panasszal

2012.11.22. 09:05 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Az indítványozó az Abtv. 26. § szerinti eljárásban a Legfelsőbb Bíróság 1/2008. (V. 19.) PK vélemény III. és IV. pontjainak alaptörvény-ellenességét állította, és kezdeményezte a kollégiumi vélemény e részének megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint a Legfelsőbb Bíróság által megalkotott kollégiumi vélemények az Alaptörvény, illetve a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény vonatkozó rendelkezései szerint nem minősülnek sem jogszabálynak, sem közjogi szervezetszabályozó eszköznek, sem pedig jogegységi határozatnak. Sem az Alaptörvény, sem a jogalkotási törvény rendelkezései nem fűznek normatív erőt a Legfelsőbb Bíróság kollégiumi véleményeihez, így azok kötelező erővel sem rendelkeznek. A Kúria jogegységi határozatainak kivételével az Alkotmánybíróság a bíróság jogértelmezésének alaptörvény-ellenességét kizárólag az Abtv. 27. § szerinti eljárásban, konkrét bírói döntésekkel összefüggésben vizsgálhatja. Az Alkotmánybíróság így csak konkrét bírósági döntésekben testet öltő bírói jogértelmezés alaptörvény-ellenességének vizsgálatára rendelkezik hatáskörrel, egyéb bírósági irányelvek, elvi döntések, kollégiumi állásfoglalások, és vélemények önálló vizsgálatára már nem.

3305/2012. (XI. 12.) AB végzés

Címkék: fontos hatáskör hiánya visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr504919455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása