Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem támadható alkotmányjogi panasszal, ha közigazgatási szerv dönt magánjogi jogosultságról

2012.10.31. 15:20 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a Pest Megyei Bíróság 8.K.27436/2009/39. számú ítéletével összefüggésben a földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény 12/E-K. §-ai, valamint a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet egésze, alkotmányjogi panasz, előadó alkotmánybíró: Pokol Béla

Az indítványozók ügyében az osztatlan közös tulajdont tulajdonostársával való jogvitája eredményeként az ingatlan-nyilvántartási hatóság közigazgatási határozatával rendelte el. Álláspontjuk szerint azáltal, hogy a támadott rendelkezések a tulajdonostársak között a közös tulajdon megszüntetése körében felmerült magánjogi jogvita eldöntését közigazgatási szerv hatáskörébe utalják, sértik az Alaptörvénynek igazságszolgáltatási tevékenységet a bíróságokhoz telepítő, illetve a magánjogi jogviták eldöntését bírósági hatáskörbe utaló rendelkezéseit. Ez (illetve a konkrét hatósági döntést jóváhagyó bírósági határozat) sérti a tulajdonhoz való és az örökléshez való jogukat, egyben indokolatlan különbségtételt eredményeznek a tulajdonjog kizárólag keletkezése alapján. Emellett az indítványozók álláspontja szerint a támadott kormányrendelet záró rendelkezéseinek hiánya miatti jogbizonytalanság a jogállamiság sérelmét is okozza.

Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt visszautasította. A jogállamisággal és a bírósági hatáskörrel összefüggésben felhívott alkotmányi rendelkezéseket felhívott alkotmányos jog hiányában nem vizsgálta. A tulajdonjog és az örökléshez való jog sérelmével összefüggő hivatkozást az indítvány indokolása alapján az azokkal összefüggő diszkrimináció vizsgálatára korlátozta, amely tekintetében a 115/2008. (IX. 26.) AB határozattal analóg tényállást látott fennállni, amelynek tekintetében fenntartotta azt a megállapítást, hogy a közös tulajdon megszüntetését a támadott jogszabályok alapján kérő tulajdonostársak, illetve az azt nem kérő tulajdonostársak a diszkriminációs tilalom szempontjából nincsenek összehasonlítható helyzetben. Ez ugyan nem jelent a konkrét panasz tekintetében ítélt ügyet, azonban ezen kívül az indítvány nem tartalmaz olyan alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, amely egy ismételt, érdemi alkotmánybírósági eljárásra okot adhatna.

(a IV/2477/2012. határozat teljes szövege)

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr524882131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása