Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Az Alkotmánybíróság nem vizsgálja az ésszerű időn belül való elbírálás követelményét

2012.09.24. 17:21 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a Legfelsőbb Bíróság Mfv.I.10.150/2011/8. számú ítélete

Az indítványozó szerint a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban született ítélete két okból sérti az Alaptörvény XXIV. cikk (1) bekezdésében biztosított tisztességes eljáráshoz való jogát. Egyrészt azért, mert az elsőfokú eljárás közel két és fél évig tartott az alperes perelhúzó magatartása és a bíróság ezt meg nem akadályozó hozzáállása miatt. Másrészt azért, mert részletesen indokolt álláspontja szerint a Legfelsőbb Bíróság helytelenül értékelte az eljárás során feltárt bizonyítékokat, és indokolási kötelezettségének sem tett eleget. 

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint az ésszerű határidőn belüli eljáráshoz való jog sérelme a bírói döntés érdemét nem befolyásolja, és a jogsérelem az alkotmánybírósági eljárásban nem, csak a polgári perrendtartás kifogás nevű jogintézményével orvosolható. Az Alkotmánybíróság ismételten rögzítette, hogy hatásköre nem terjed ki a bizonyítás eredményének megállapítása során végzett bírói mérlegelés felülvizsgálatára, kizárólag az eljárással vagy az ítélet érdemével kapcsolatos alaptörvény-ellenesség vizsgálatára jogosult.

IV/2581/2012. http://mkab.hu/download.php?h=208

Címkék: kúria tisztességes eljárás visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr464800072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása