Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A díjfizetés nélkül parkolásért kiszabott pótdíj nem közvetlenül bekövetkező jogsérelem

2012.09.24. 17:05 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló 33/2000. (IV. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról szóló 52/2006. (XII. 18.) sz. rendelet 8. § (7) bekezdése

Az indítványozó szerint sérti az Alaptörvény II. cikkében biztosított emberi méltósághoz való jogot, illetve azzal összefüggésben a vállalkozás jogát és a versenyszabadságot sérti, hogy az önkormányzati rendelet a magánjogi  jellegű parkolási jogviszonyba akarata ellenére bevonja a gépjármű üzembentartóját azzal, hogy a pótdíjalanyává őt teszi.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint a gépjármű parkolása, a díjfizetés körüli jogvita olyan lépések, amelyek szükségesek a jogsérelem megállapításához, tehát a jogsérelem nem közvetlenül következik be, így az alkotmányjogi panasz benyújtása csak a bírói út igénybevétele után történhet.

(Az Alkotmánybíróság indokolásában megelőlegezi egy esetleges érdemi vizsgálat eredményét is, amikor megállapítja azt is, hogy a gépjármű üzemben tartója számára semmi nem zárja ki, hogy a díjkövetelést polgári peres úton a gépjármű használójával szemben polgári jogi igényként érvényesítse, vagy, hogy a gépjármű bérleti díjában ezt a kockázatot számításba vegye.)

http://mkab.hu/download.php?h=206

Címkék: közlekedés önkormányzati visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr134800043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása