Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Az Alkotmánybíróság által nem vizsgált közgazdasági kérdés, hogy a visszalépő pénztártagnak felveheti-e tagdíj kiegészítésének teljes hozamát

2012.06.28. 01:16 | Kelsen és Coase | 3 komment

a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 4. § (2) bekezdés zs) pontja és 3. számú melléklete, alkotmányjogi panaszként fenntartott utólagos normakontrollra irányuló indítvány

Az indítványozó álláspontja szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tag számára kifizetendő összeg számítási módja a tulajdonhoz való jogot sérti, mivel a volt pénztártag tagdíjkiegészítése után csak a hozamgarantált tőke feletti hozam felvételére jogosult.

Az Alkotmánybíróság a panaszt visszautasította, megállapítva, hogy az alkotmányjogi panasz nem fogadható be, mert az alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést nem érint, mivel az közgazdasági kérdésre vonatkozik. Technikai és adminisztratív kérdés, hogy a nyugdíjpénztári számlán történt befizetések összességére jelentkező reálhozam nélküli összeget határozza meg a jogalkotó hozamgarantált tőkeként (és így a teljes reálhozam, a kötelező tagdíjra eső összeggel együtt átlépéskor kifizetésre kerül a tagnak), "vagy más számítási mód alapján a kötelező tagdíj hozamát a tag követeléseként rendeli nyilvántartani".

 [A IV/2710/2012 AB határozat teljes szövege]

Címkék: tulajdon visszautasított alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr914615862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.06.28. 05:59:26

Nahát, ezt bezzeg vizsgálták?
Ennyit tud az alkotmánybíróságunk. Szégyen, hogy ennek a testületnek a tagjai nem mondtak le önként legalább addig a határidőig, amíg még vizsgálhatták volna a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénz ellopásának alkotmányosságát.
Hogyha ilyen jogászokat termelt ki az ingyenesen támogatott képzés Magyarországon, akkor igazán még azt a 100 támogatott helyet is sajnálom.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2012.06.28. 09:04:24

@forgalomkorlatozas: Éppenhogy ezt sem vizsgálták. Valóban a napirend része volt, de a döntés kifejezetten az, hogy érdemben nem vizsgálják, mert nem ér annyit a dolog.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.06.28. 23:40:42

@Kelsen és Coase: Lehet, hogy rosszul tudom, de javíts ki légyszíves, hogy a magánnyugdíjpénztárak pénzének ellopásakor még csak napirendre sem vették. Tehát nem vizsgálták. Ezt legalább megvizsgálták, hogy vizsgálhatják vagy sem.
Nna mindegy, ez a lényegen nem változtat. A szégyenfalról a nevük örökre letörölhetetlen marad:
Paczolay Péter
Balogh Elemér
Balsai István
Bihari Mihály
Bragyova András
Dienes-Oehm Egon
Holló András
Kiss László
Kovács Péter
Lenkovics Barnabás
Lévay Miklós
Pokol Béla
Stumpf István
Szalay Péter
Szívós Mária.
süti beállítások módosítása