Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A normavilágosság sérelmére nem alapítható alkotmányjogi panasz

2012.06.24. 11:58 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

 1992. évi LXXIV. törvény 35. §-a és 44. § (5) bekezdésének második mondata

Az indítványozó a régi Áfatv. rendelkezése alapján hozott bírói ítéletet alaptörvény-ellenességét abban látta, hogy az nem határozza meg azt, hogy az adólevonási jog alapjául szolgáló dokumentum (számla) törvény által megkövetelt „hitelessége”, illetőleg az adóalany „kellő körültekintéssel” való eljárása pontosan miben áll. Álláspontja szerint ez az  Alaptörvény B.) cikk (1) bekezdésébe, azaz a jogállamiságból levezetett normavilágosság követelményébe, valamint az Alaptörvény 28. cikkébe, a józan észnek és közjónak megfelelő jogértelmezés elvébe ütközik.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint csak az Alaptörvényben biztosított jog sérelme esetén van lehetőség alkotmányjogi panasz benyújtására.

http://mkab.hu/files/abdont/2012_87.pdf

Címkék: befogadás jogállamiság jogbiztonság visszautasított normavilágosság

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr434607740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása