Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányjogi panaszból átalakított utólagos normakontroll-indítvány átalakítása alkotmányjogi panasszá

2012.05.27. 16:40 | sagvariadam | Szólj hozzá!

1/1999. Büntető jogegységi határozat

Az indítványozó 2010-ben elkésett alkotmányjogi panaszát akkor absztrakt normakontrollra irányuló kérelemként fenntartotta. Az Alkotmánybíróságra vonatkozó új szabályozás szerint pedig, mivel absztrakt normakontrollra való jogosultságát az Alaptörvény alapján elveszítette, azt alkotmányjogi panaszként – határidőben, 2012 márciusában – ismét előterjesztette a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó átmeneti szabályok alapján. Álláspontja szerint a Btk. keret-diszpozícióit kitöltő jogszabályi rendelkezések változásával kapcsolatos jogegységi határozat alkotmányellenes, mert lehetővé teszi azt, hogy az elkövetéskor hatályos törvény és joggyakorlat helyett, a jogegységi határozat alapján elbíráláskor súlyosabb büntetési tételű bűncselekményt alkalmazzanak, és így az elkövetéskor hatályos szabályozáshoz képest, figyelemmel a joggyakorlatra is, hátrányosabb helyzetbe hozzák a vádlottat.

Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadását visszautasította, mivel a panaszt a sérelmezett döntés kézbesítésétől (2010. január 8.) számított hatvan napon belül lehet benyújtani, továbbá nem állapítható meg a panasz befogadásának kivételes – szintén határidőhöz kötött – esete, miszerint a jogegységi határozat közvetlenül, bírói döntés nélkül okozhatta volna az indítványozó által állított jogsérelmet.

Dr. Lévay Miklós alkotmánybíró különvéleményt csatolt, amely szerint az alkotmányjogi panaszt be kellett volna fogadni és érdemben el kellett volna bírálni, hiszen a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó átmeneti szabályok alapján alkotmányjogi panasszá határidőben átalakított utólagos normakontroll-indítvány mindenben megfelelt az Alkotmánybíróságról szóló törvény rendelkezéseiben támasztott formai és tartalmi feltételeknek: így az indítványozó igazolta érintettségét (minthogy az alapügy terheltje volt), az állított alapjogi sérelem (a súlyosabb jogszabály visszaható hatályú alkalmazása) pedig alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés.

(a IV/2571/2012. AB végzés teljes szövege)

Címkék: befogadás visszautasított átmeneti szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr124549210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása