Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Szakszervezet által kezdeményezett utólagos normakontrollt a szakszervezet elnöke és tagjai nem vihetik tovább alkotmányjogi panaszként

2012.05.23. 18:05 | alászolgája | Szólj hozzá!

a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény  24. § (10)-(11) bekezdése, 119. § (3) bekezdése és 123. § (6) bekezdése

Az indítványozók a korábban utólagos normakontrollt előterjesztő szakszervezet elnöke, illetve tagjai szerint a magánnyugdíjpénztár-tagnak a tagsági jogviszonya fenntartási szándékáról történő nyilatkozattétel módja, annak személyes megjelenéshez kötése és határideje, valamint az adataik kezelése az Alaptörvény emberi méltóságot (II. cikk), személyes adatok védelmét (VI. cikk), valamint ezeken keresztül az alapvető jogok korlátozásának garanciáit [I. cikk (3) bekezdés] szabályozó rendelkezéseibe ütközik.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. Megállapította, hogy a megszűnt eljárást jogi személy (a szakszervezet) kezdeményezte, így a szakszervezet elnöke és tagjai, mint magánszemélyek a fenti rendelkezés alapján az alkotmányjogi panasz benyújtására nem rendelkeznek jogosultsággal.

(a IV/2658/2012. AB végzés teljes szövege)

Címkék: panasz visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr1004542143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása