Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nincs változás a bírósághoz fordulás alapjoga, illetve a jogorvoslathoz fűződő alkotmányos alapjog és a választottbíráskodásról szóló jogszabályok közötti alkotmányjogi összefüggések kérdésében

2012.04.25. 23:08 | sagvariadam | Szólj hozzá!

a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény 58. §-a

Az indítványozó – alkotmányjogi panasz keretében – a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény 58. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kezdeményezte. Álláspontja szerint a támadott rendelkezés a választottbírósági ítéletnek a rendes bíróságok ítéletével azonos hatályt tulajdonít, ezért az sérti a jogorvoslathoz fűződő alapvető alkotmányos jogot.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. A testület korábban már több ízben, elvi jelentőséggel állást foglalt a bírósághoz fordulás alapjoga, illetve a jogorvoslathoz fűződő alkotmányos alapjog és a választottbíráskodásról szóló jogszabályok közötti alkotmányjogi összefüggések kérdésében. E döntéseiben a választottbírósági határozat ellen érvényesítendő jogorvoslat korlátozásának, vagy akár kizárásának megengedhetőségét is összeegyeztethetőnek tartotta az Alkotmánnyal. A testület megállapította mindezért, hogy az alkotmányjogi panasz nem tartalmaz olyan alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, amely érdemi alkotmánybírósági eljárásra okot adhatna. Az Alkotmánybíróság emellett nem észlelt bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenességet sem.  Mindezért megállapította, hogy a panasz nem felel meg az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény követelményeinek, ezért nem fogadható be.

(a IV/8/2012. AB  végzés teljes szövege)

Címkék: alaptörvény visszautasított alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr234473817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása