Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem sérti az emberi méltóságot a távhő kedvezményes áfakulcsa

2011.12.07. 13:55 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. melléklet II. rész 1. pontja

Az indítványozók a távhőszolgáltatás kedvezményes áfakulcs alá rendelését az Alkotmány számos rendelkezése [9. § (1) és (2) bekezdés, 66. § (1) bekezdés, 70/A. § (2) és (3) bekezdés, 70/I. §] miatt állították. 
Az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása miatt visszautasította az indítványt.

Az indítványozó hátrányos megkülönböztetést [70/A. § (1)] látott abban, hogy azok a magánszemélyek, akik nem távhőszolgáltatást vesznek igénybe, az eltérő fűtési mód miatt végfelhasználóként  nagyobb mértékű általános forgalmi adót fizetnek meg  a távhőszolgáltatást igénybe vevő fogyasztókkal szemben, ami számukra indokolatlanul nagyobb anyagi terhet jelent. 
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint utólagos normakontroll hatáskörben kivételesen az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdése alapján is elvégezheti a központi adónemet szabályozó törvény indítvánnyal támadott rendelkezésének az alkotmányossági vizsgálatát, amennyiben az indítványozó természetes személyek közötti, az emberi méltóság alapjogát sértő megkülönböztetésre hivatkozik. Álláspontja szerint azonban azzal, hogy a törvényalkotó elsődlegesen nem személyek között, hanem a törvény tárgyi hatálya alá tartozó adóköteles szolgáltatások között különböztet meg, a személyek egyenlő emberi méltóságát sértő különbségtételt nem eredményezett.
 
 

Címkék: adózás diszkrimináció emberi méltóság elutasított hatáskör hiánya visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr103445585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása