Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy a központi fűtésből nem lehet kijelentkezni

2011.12.04. 19:37 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a lakóépületek és a bérbeadás útján hasznosított más épületek központi fűtéséről és melegvíz-ellátásáról szóló 2/1966. (III. 31.)  ÉM rendelet  11. § (1) bekezdése

Az indítványozó alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz. Álláspontja szerint sérti a köztulajdon és magántulajdon egyenjogúságának alkotmányos elvét, hogy a fogyasztó nem igényelheti  a központi fűtéssel vagy melegvízzel ellátott lakásnak a szolgáltatásból történő kikapcsolását. Az indítványozó szerint továbbá a rendelet hátrányosan megkülönböztet a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, illetőleg  lakások között, amikor az előbbiek vonatkozásában megengedi, az utóbbiak  tekintetében viszont kizárja a központi  hőellátási  szolgáltatásból történő kikapcsolás igénylésének lehetőségét.
 
Az Alkotmánybíróság elutasította az alkotmányjogi panaszt. Álláspontja szerint az Alkotmány piacgazdaságot és a tulajdoni formák egyenlőségét kimondó rendelkezése nem hozható érdemi összefüggésbe a támadott rendelkezéssel, mert az az egyes tulajdonosok vonatkozásában nem határoz meg eltérő rendelkezéseket. Az Alkotmánybíróság észlelte, hogy a rendeletet felváltó, hatályos szabályozás a lakások vonatkozásában is megteremtette a központi hőellátási rendszerből történő kiválás lehetőségét. Álláspontja szerint annak megítélése, hogy a központi hőellátási rendszer üzemeltetése mely feltételek kiépítése mellett működhet hatékonyabban vagy takarékosabban, az Alkotmánybíróság Alkotmányban és törvényben meghatározott cselekvési lehetőségein túlmutató  kérdés, melynek értékelése és eldöntése a jogalkotó energia-szakpolitikai mérlegelési körébe esik. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az alkotmányossági vizsgálat alá vont szabály nem tesz különbséget lakástulajdonosok, azaz a tulajdonjogviszony alanyai között. A Rendelet támadott szabálya a nem lakás céljára szolgáló helyiségek vonatkozásában, a tulajdonos személyétől függetlenül tartalmaz eltérő szabályt.
 
 
 

Címkék: diszkrimináció panasz tulajdon elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr673437266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása