Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem diszkriminatív, hogy nem keletkeztetett tizenharmadik havi különjuttatásra való jogosultságot a felmentési idő munkavégzési kötelezettség alóli mentesítéssel érintett időszaka

2011.11.07. 19:37 | alászolgája | Szólj hozzá!

a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény végrehajtásáról szóló 2005. évi CXVIII. törvény 38. § (4) bekezdése

Az indítványozók a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai voltak, mielőtt nyugállományba vonultak. Jogviszonyuk 2004-ben szűnt meg, és munkáltatójuk a felmentési idő teljes tartamára mentesítette őket a munkavégzési kötelezettség alól. Az indítványozók emiatt a támadott törvényi rendelkezés szerint tizenharmadik havi különjuttatásuknak mindössze 1/12-ed részét kapták meg. A fennmaradó 11/12 rész megfizetését követelve volt munkáltatójukkal szemben pert indítottak, majd kérelmük jogerős elutasítását követően alkotmányjogi panasszal fordultak az Alkotmánybírósághoz. Az indítványozók a támadott rendelkezés alkotmányellenességének megállapítását, valamint megsemmisítését kérték arra hivatkozással, hogy az az emberi méltósághoz való joggal összefüggésben az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében tiltott hátrányos megkülönböztetést valósít meg. A jogszabály ugyanis olyan feltételeket támaszt velük szemben, hogy a régi szabályok alapján már nem, az új szabályok szerint pedig még nem jogosultak a tizenharmadik havi külön juttatás teljes összegére, ennek pedig nincs ésszerű indoka.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület megállapította, hogy a 2004. február és december között megszűnt jogviszonyú érintettek csoportján belül a jogalkotó nem tett különbséget azok között, akiknek a jogviszonya ebben az időszakban szűnt meg, ezért a jogegyenlőség elvének sérelme nem állapítható meg. Ráadásul azt, hogy az indítványozók csupán  az  egyhavi  különjuttatás 1/12-ed részére  voltak jogosultak, meghatározta a tény, hogy a keresőképtelenség és a munkavégzés alóli felmentés miatt távollétük a 6 hónapot meghaladta. Így a jogviszonyuk megszűnése időpontjában hatályos szabályok szerint sem szereztek jogosultságot a 2004. évre a tizenharmadik havi juttatás fennmaradó részére. A már hatályban nem lévő szabályozás alkotmányosságát viszont az indítványozók nem vitatták, ezért az Alkotmánybíróság nem vizsgálta e rendelkezésnek az Alkotmánnyal való összhangját.

(a 1132/D/2007. AB határozat teljes szövege)

Címkék: diszkrimináció emberi méltóság elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr543361760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása