Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A bírósági gyakorlatnak az indítványozóétól eltérő jogértelmezése önmagában nem alkotmányellenes

2011.09.29. 16:19 | alászolgája | Szólj hozzá!

a gazdasági társaságokról szóló 2006. év IV. törvény 110. § (1) bekezdése (1688/B/2010. ügyszám)

Az indítványozó a gazdasági társaságokról szóló törvénynek azt a rendelkezését támadta, mely szerint ha a betéti társaságból valamennyi beltag vagy valamennyi kültag kiválik, a betéti társaság az utolsó kiválástól számított hat hónap elteltével megszűnik, kivéve ha ez idő alatt a társasági szerződés módosításával a társaság betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működésének törvényes feltételeit megteremti, és azt, még e határidőn belül cégbíróságnak bejelentik. Az indítványozó álláspontja szerint az, hogy a változást a cégbíróságnak hat hónapon belül kell bejelenteni, arra vezet, hogy ténylegesen hat hónapnál rövidebb idő áll rendelkezésre a létesítő okirat módosítására. Az indítványozó szerint ez az Alkotmánynak az ember alapvető és sérthetetlen jogainak elismeréséről [8. § (1) bekezdés], a jogorvoslathoz való jogról [57. § (1) bekezdés], valamint a közérdekű adatok megismeréséhez való jogról [61. § (1) bekezdés] szóló rendelkezéseibe ütközik.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy semmiféle összefüggés nincs az indítványozó által megjelölt rendelkezés és probléma, valamint a felhívott alkotmányi rendelkezések között.

(a határozat szövege)

Címkék: elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr603265371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása