Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Egy eljárásmegszüntetésről

2011.09.21. 12:02 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Az indítványozók 2004-ben kérték a magánnyugdíjról és  magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 123. § (2)-(4) bekezdései alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését. 

Azt kifogásolták, hogy a törvény 2002. december 31-ig tették csak lehetővé a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést. Álláspontjuk szerint így nem valósul meg az Alkotmány 70/E. § (1)-(2) bekezdéseiben deklarált szociális biztonsághoz való jog, valamint a támadott rendelkezések ellentétesek az Alkotmány 70/C. §-ával, amely biztosítja a jogot a gazdasági és társadalmi érdekek védelme céljából szervezet alapításához, illetve az ahhoz való csatlakozáshoz.

Az Országgyűlés 2007. július 1-jével hatályon kívül helyezte a vonatkozó rendelkezést, arra tekintettel, hogy az hatályosult, végrehajtottá vált.

Az Alkotmánybíróság 2011. szeptember 19-20-i ülésén megszüntette az eljárást, arra tekintettel, hogy a támadott rendelkezés hatálytalan.

Senki nem vizsgálta tehát a szabályozás alkotmányosságát, vagy azt, hogy van-e orvosolandó jogsérelem. Négy évbe telt azt is felismerni, hogy a szabályozás hatálytalan, és ezért érdemi vizsgálat nélkül megszüntethető az eljárás.

(A 490/B/2004. AB határozat teljes szövege)

Címkék: megszüntetett

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr993243086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása