Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenes a büntetőeljárásban a tárgyaláson szabályszerű idézés ellenére meg nem jelent terhelt ellen elfogatóparancs kibocsátása, valamint tárgyalási őrizet elrendelése

2011.07.09. 23:28 | alászolgája | Szólj hozzá!

a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 281. § (6) bekezdése

Az indítványozó azért kérte az érintett rendelkezés megsemmisítését, mert álláspontja szerint a jogállamiság elvébe, az alapvető jogok lényeges tartalma korlátozása tilalmába, a tisztességes eljárás követelményébe ütközik, továbbá nem egyeztethető össze a személyi szabadság korlátozása alkotmányi követelményeivel; különösen azért, mert a bíróság a terheltet nem figyelmezteti előzetesen a kényszerintézkedés alkalmazásának a lehetőségéről.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület ismételten megállapította, hogy a kényszerintézkedések tekintetében a hatóságokat az arányosság követelményének a megtartása, míg a jogalkotót a kényszerintézkedés alkalmazása garanciáinak a megteremtése terheli. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint jelen esetben mindkét követelmény érvényesül, hiszen az ismeretlen helyen tartózkodó terhelttel szemben az elfogatóparancs és a tárgyalási őrizet olyan végső eszköz, melyet a bíróság az elővezetés megkísérlését követően azért alkalmaz, hogy az eljárást a terhelt együttműködésének hiányában is le tudja folytatni. Emellett a tárgyalási őrizet tekintetében a jogalkotó megfelelően szűkre szabott határidőt határozott meg.

Az Alkotmánybíróság mindezen felül felhívta a figyelmet arra is, hogy az érintett intézkedésekre vonatkozó szabályokat nem lehet a szabályozási környezettől függetlenül, kiragadva értelmezni. Ennek keretében rámutatott mind az elfogatóparancs kibocsátának, mind a tárgyalási őrizet elrendelésének az indítványban nem hivatkozott jogszabályi követelményeire (így többek között a mulasztás jogkövetkezményeire való figyelmeztetés követelményére).

(A határozat teljes szövege)

Címkék: büntetőeljárás kényszerintézkedés elutasított tisztességes eljárás személyi szabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr293053852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása