Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy az öröklési illeték csökkentése szempontjából nem az örökhagyó halálának, hanem az illetékügy elbírálásának időpontja az irányadó

2011.06.17. 17:27 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény 204. § (1) bekezdésének második mondata

Az indítványozó szerint a támadott rendelkezések (amelyek jelentősen csökkentették az öröklési illeték mértékét) sértik a hátrányos megkülönböztetés (diszkrimináció) tilalmát [Alkotmány 70/A. §]. Álláspontja szerint azzal, hogy az illeték csökkentését a folyamatban levő ügyekre rendelte alkalmazni a törvény, indokolatlan különbségtételt alkalmazott azon személyek között, akiknek örökhagyója azonos időpontban hunyt el, de az adóhatóság eltérő időpontban bírálta el az illetékügyüket.

Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Az Alkotmánybíróság egyrészt megállapította, hogy az ügy elbírálására rendelkezik hatáskörrel. Bár az Alkotmány 32/A. §-ának, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvénynek a 2010. november 20-ától hatályos szövege szerint az Alkotmánybíróság többek között az illetékekről szóló törvényeket akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag az élethez és emberi méltósághoz való jog, a személyes adatok védelméhez való jog, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó 69. § szerinti jogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot. Azonban az AB kiemelte, hogy jelen ügyben az indítvány lényegében a módosított törvény alkalmazására vonatkozó szabályt tartalmaz. A jogerősen még el nem bírált ügyekre kiterjedő alkalmazási kötelezettség azonban nem áll érdemi összefüggésben az adott törvény illetékbevételeket szabályozó tartalmával (és így nem is vált az illetékekről szóló törvény inkorporált részévé). Ebből következően az Alkotmánybíróságnak – az Alkotmány 32/A. § (2) bekezdése alapján – a támadott jogszabályhely felülvizsgálatára vonatkozó hatásköre megállapítható. Mindezek alapján az Alkotmánybíróság az indítványt érdemben vizsgálta.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint azonban az indítvány nem megalapozott, mivel a különbségtétel során azonosnak tekinthető csoportot – figyelemmel a közterhekre vonatkozó szabályozással kapcsolatban korábban kialakított alkotmánybírósági gyakorlatra – azok képeznek, akiknek illetékügyét a jogszabály kihirdetésének napján az állami adóhatóság jogerősen még nem bírálta el, ezen személyek tekintetében pedig a jogszabály semmiféle megkülönböztetést nem tesz, ezért nem valósul meg az Alkotmány 70/A. §-a által tiltott hátrányos megkülönböztetés.

(A határozat teljes szövege)

Címkék: adózás diszkrimináció illeték elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr932993031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása