Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenes mulasztás a részletes és konkrét szabályozás hiánya a a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának legkorábbi időpontjára vonatkozóan

2011.05.09. 12:37 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

Mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában (a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény)

Az indítványozó mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, mivel álláspontja szerint a választási eljárásról szóló törvény szabályozatlanul hagyta a helyi önkormányzati egyéni választókerületek megállapításával kapcsolatos jogorvoslati eljárást, amennyiben nincs arra vonatkozó szabály, hogy mi történik akkor, ha a helyi választási iroda vezetőjének a választókerületek határait megállapító döntése ellen kifogás érkezik, miközben a köztársasági elnök kitűzi a választás napját, amivel pedig együtt jár, hogy a szavazás napjáig már nem lehet a választókerület határát megváltoztatni.

Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt, megállapította, hogy az államszervezet demokratikus működése feletti őrködésből – mint az államfő alapvető feladatából –, valamint a jogállamiság elvéből is következik a köztársasági elnöknek az a kötelessége, hogy a választási eljárással kapcsolatos jogköreit olyan módon gyakorolja – konkrétan a választást olyan időpontban tűzze ki –, hogy a választási szervek a feladataikat törvényesen el tudják látni. Ez azt jelenti, hogy a köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását – vonatkozó konkrét szabályozás hiányában is – csak azt követően tűzheti ki, miután a választókerületi határoknak a választás évében előírt felülvizsgálata már lezárult.

(a 609/E/2002. AB határozat teljes szövege)



on the incomplete rules of setting the date of the local elections by the President of the Republic

The case concerns the Act C of 1997 on Electoral Procedure. The petition claimed that it is unconstitutional by omission that the Act on Electoral Procedure contains incomplete rules of setting the date of the local elections by the President of the Republic. According to the petition the President may set the date of the elections even before the decision on legal remedies regarding the electoral district boundaries, although setting the date excludes any further change of electoral district boundaries.

The Constitutional Court rejected the petition. It claimed that the President’s fundamental constitutional duty regarding the monitoring of the democratic operation of the state as well as the principle of constitutionality require that the President may exercise its powers regarding the electoral procedure only in line with the fulfilment of the duties of the electoral bodies. This means inter alia that the President may set the date of elections only if the the decision on legal remedies regarding the electoral district boundaries has already been made.

Címkék: választás mulasztás election rejected omission elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr892889623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása