Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Az Alkotmánybíróság tágan értelmezi a jogorvoslat fogalmát

2012.09.26. 08:39 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontja

Az indítványozó Martfű község önkormányzata szerint a törvény azon rendelkezése, amely többcélú kistérségi társulás esetén egy önkormányzat számára ad a szociális intézmények igénybevételéhez kapcsolódó díjak meghatározására irányuló, így a többi önkormányzat költségvetését is érintő ügyben rendeletalkotási jogot, sérti az önkormányzatoknak az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában rögzített alapjogát, mely szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése törvény keretei között rendeletet alkot, valamint ellentétes a 32. cikk (2) bekezdésével, amely kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint a törvényi rendelkezés nem hatályosul közvetlenül, ahhoz az szükséges, hogy - mint Martfű esetében is megtörtént - az önkormányzati társulás a társulási megállapodásnak a Szoctv. 92. § (1) bekezdésének megfelelő módosítása során alkalmazza azt, ezért vizsgálni kell a rendelkezésre álló jogorvoslatok kimerítését is. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ugyan a döntés ellen nem lehet jogorvoslattal élni, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 41. § (4) bekezdése kimondja, hogy a települési önkormányzatok között a társulás működése során felmerülő vitás kérdésekben a bíróság dönt. A martfűi önkormányzatnak ebben az esetben tehát lett volna lehetősége arra, hogy jogsérelem orvoslását keresve keresettel forduljon a bírósághoz.

IV/2692/2012 http://mkab.hu/download.php?h=211

Címkék: önkormányzat társulás jogorvoslat visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr754803615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása