Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Hatáskör hiányában...

2011.11.09. 22:31 | sagvariadam | Szólj hozzá!

3/B/2008. AB végzés

az általános forgalmi adóról szóló  2007.  évi CXXVII. törvény 85. §  (1) bekezdés  g)-i) pontja

Az indítványozó szerint az általános forgalmi adóról szóló törvény támadott rendelkezései a közszolgáltató szervezetek számára biztosított adómentességgel diszkriminálják  a hasonló  tevékenységet  folytató gazdasági  társaságokat. Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította, mivel az nem tartozik azoknak az Alkotmány 32/A. §-ában felsorolt rendelkezéseknek a körébe, amelyek alapján az Alkotmánybíróság a központi adónemekről szóló törvényt felülvizsgálhatja.

A 3/B/2008. AB végzés teljes szövege.

368/D/2010. AB végzés

az  illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 62. § (1) bekezdés f) pontja

Az  indítványozó  az  illetékekről  szóló  törvénynek  azt  a  pontját  támadta,  amely  a feleknek a személyek polgári jogi védelmével kapcsolatos perekben illetékfeljegyzési jogot biztosít. Az Alkotmánybíróság az  indítványt visszautasította, mivel az eljárásra az Alkotmány 32/A. §-a alapján nincs hatásköre.

A 368/D/2010. AB végzés teljes szövege.

216/B/2008. AB végzés

a Magyar Köztársaság 2008. évi  költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény 4. számú mellékletének III. 1. valamint 5-8. pontjai

Az indítványozó szerint a támadott szabályok alapján az állam az iparűzési adóerő-képességre tekintettel indirekt módon csökkenti olyan normatív állami támogatások összegét, amelyek kötelező feladatok ellátásához kapcsolódnak. Így ez a szabályozás tulajdonképpen „elvonja” az önkormányzatot teljes egészében megillető helyi adó egy részét, megsértve ezzel az önkormányzati alapjogokat. De ezt az Alkotmánybíróság hatáskör hiányában nem vizsgálhatta.

A 216/B/2008. AB végzés teljes szövege

Címkék: adózás hatáskör hiánya korlátozott hatáskör visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr483366979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása