Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem diszkriminatív, hogy az a férfi, aki magát a gyermek biológiai apjának tekinti, csak akkor fordulhat bírósághoz az apasága megállapítása végett, ha az apai jogállás betöltetlen

2011.07.14. 23:42 | sagvariadam | Szólj hozzá!

a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény 38. § (1) bekezdése és 40. § (2) bekezdése


Az indítványozó jogalkotói mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, mert álláspontja szerint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvény (Csjt.) nem biztosítja a férfi számára azt a jogot, hogy bíróságtól kérje az apasága megállapítását, ha a gyermek családi jogállása rendezett, azaz más férfit jegyeztek be apaként a Csjt.-ben megállapított apasági vélelemből kifolyólag. Még akkor sem, ha minden kétséget kizáróan ő a gyermek vér szerinti apja. Ugyanakkor, az anyaság megállapítását akkor is lehet kérni a bíróságtól, ha a gyermek anyakönyvi kivonatában az anya be van jegyezve, azaz a gyermek családi jogállása rendezett. Az indítványozó véleménye szerint a két szabály egymáshoz viszonyítva diszkriminatív a férfiak (apák) tekintetében, és ezáltal sérti a férfiak és nők közötti egyenjogúságot.
 

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület megállapította, hogy az apaság, illetve az anyaság bírói megállapítására vonatkozó eltérő szabályozásban a jogalkotó azt a felfogását juttatja kifejezésre, hogy míg az anyai jogállást ténynek, addig az apai jogállást vélelemnek tekinti. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a nemek közti egyenjogúságot nem lehet akként értelmezni, hogy a férfiakra és a nőkre nézve a szabályozásnak mindenben azonosnak kell lennie. Az anyaság elsőbbségét és eltérő szabályozását az anyaság alkotmányi védelmén túl alátámasztja, hogy az anyai jogállás változása az addig fennálló apai vélelmeket is érint(het)i.

(A határozat teljes szövege)

Címkék: elutasított; nemek közti diszkrimináció

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr53068590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása