Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem jelent mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést, hogy a szociális törvény nem írja elő a családtagjaikat otthonukban gondozó személyek kötelező állami támogatását

2011.05.19. 22:47 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény – 2004. január 1-je és 2005. január 1-je között hatályos – 121. § (3) és 126. § (3) bekezdése

Az indítványozók azt kifogásolták, hogy a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény nem rendelkezik arról, hogy a családtagjaikat otthonukban gondozó személyek is e tevékenységükre figyelemmel állami támogatásban részesüljenek. Álláspontjuk szerint ez a mulasztás sérti a szociális biztonsághoz való jogot, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő jogot, valamint az emberi méltósághoz fűződő jogot azzal, hogy a rászorulókról az otthonukban kell gondoskodni. A támogatás hiánya egyben az állami, önkormányzati ellátórendszer szolgáltatásait igénybe vevők és a családi gondoskodásban részesülők közötti hátrányos megkülönböztetést is jelent. Ezért a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítása mellett kérték az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a támadott jogszabályi rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Határozatában kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság már több iránymutató határozatában értelmezte a szociális biztonsághoz fűződő jog tartalmát. A korábbi iránymutató döntéseknek megfelelően az államnak az a szociális biztonsághoz való jogból folyó kötelezettsége, hogy törvényhozás útján biztosítsa a személyes gondoskodásra rászorulók gondozására, ápolására hivatott szociális ellátó rendszer működését. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ennek az állam a szociális ellátásokra vonatkozó törvényi szabályok, valamint az állami és önkormányzati szociális szolgáltatási rendszer megteremtésével eleget tett. Kiemelte, hogy az állami támogatás módjában, eszközrendszerében meglévő különbségek az otthoni és az intézményi ellátás eltérő jellegéből fakadnak, és nem jelentik azt, hogy a jogalkotó megkülönböztetést tesz a gondozást vállaló és az azt nem vállaló családok között. Így a szabályozás tekintetében a jogegyenlőség sérelme nem állapítható meg. Mindezekre figyelemmel az Alkotmánybíróság elutasította a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását.

(Az AB határozat teljes szövege)

Címkék: diszkrimináció mulasztás szociális biztonság elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr832918056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása