Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem közvetlenül érintettje a szabályozásnak az, akivel szemben nem lehet alkalmazni

2012.10.07. 10:43 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 11. § (1) bekezdés második mondatának „a Magyar Honvédség (…tiszt)-je” szövegrésze, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 5. § (1) bekezdés első mondatának a Magyar Honvédség (…tiszt)-je” szövegrésze

Az indítványozó szerint diszkriminatív, a közhivatal viseléséhez való jogot és a jogállamiság elvét sértő az a szabályozás, amely szerint csak a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó tiszt láthatja el mind a katonai ügyész, mind a katonai bíró feladatát. Hivatkozott arra, hogy a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 122. § bekezdése értelmében a katonai bűncselekmény elkövetője nemcsak a Magyar Honvédség tényleges állományú tagja, hanem a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagja is lehet, utóbbi elkövetők esetében pedig a vád tárgyává tett cselekmény a rendvédelmi szervek jogállását szabályozó törvény rendelkezésének megsértését is jelentheti. 

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint az indítványozó közvetlen érintettségét a támadott rendelkezések kapcsán nem alapozza meg az a tény, hogy mint a rendőrség hivatásos állományú tagja, nem felel meg a kifogásolt jogszabályokban szereplő kinevezés kritériumainak. A jogszabályok vele szemben nem kerültek alkalmazásra, és személyét, jogviszonyait közvetlenül nem érintik.

IV/3165/2012.

Címkék: visszautasított érintettség

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr504824309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása