Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A korábbi szakombudsmanok által benyújtott, utólagos normakontrollra vonatkozó indítványok alapján az eljárások folytatására csak akkor kerülhet sor, ha az alapvető jogok biztosa az eljárás folytatását kezdeményezi, és az indítványt kiegészíti

2012.09.12. 12:50 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (Ksztv.) 17. § (2) bekezdése, valamint a Kormány ügyrendjéről szóló 1144/2010. (VII. 7.) Korm. határozat 83. pontja

Az indítványozó adatvédelmi biztos álláspontja szerint a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését sértik a Ksztv. és a Kormány ügyrendjének a Kormány ülésének nyilvánosságát korlátozó rendelkezései. Az indítványozó indítványát az országgyűlési biztosokról szóló 1993. évi LIX. törvény (Obtv.) 22. § a) pontjára hivatkozással nyújtotta be.

Az Alkotmánybíróság az indítványt visszautasította. Indokolásában kiemelte, hogy az Obtv.-t az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény hatályon kívül helyezte. Így az adatvédelmi biztos jogintézménye a korábbi formájában megszűnt, s az Alaptörvény 24. cikk (2) bekezdés e) pontjára figyelemmel az indítványozói joga is megszűnt, ezért az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény (Abtv.) 71-73. §-aira figyelemmel az indítvány benyújtására alapvető jogok biztosa jogosult, így ő nyilatkozhat az eljárás folytatását kezdeményezéséről, s annak az Abtv.-ben meghatározott határideig történő kiegészítéséről azzal, hogy a támadott rendelkezések az Alaptörvény mely szabályait sértik. Az alapvető jogok biztosa az eljárás folytatását nem kezdeményezte, s az indítványt nem egészítette ki, ezért az Alkotmánybíróság — a jogszabályi változások következében hiányossá vált — a fentiek alapján döntött az indítvány visszautasításáról.

(A II/356/2012. AB végzés teljes szövege)

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr844772493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása