Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy a többséget nem illetik meg a kisebbségi jogok

2011.12.13. 22:43 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a választási eljárásról  szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) 20/E. § (5)-(6) bekezdése
a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (Nektv.) 1. § (2) bekezdése

Az indítványozó alkotmányjogi panaszában arra tekintettel kérte a Ve. 20/E. § (5)-(6) alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését, hogy az tárgyalás tartása nélkül is lehetővé teszi a helyi választási iroda vezetője által hozott, a névjegyzékbe fevételt megtagadó döntés felülvizsgálatára irányuló kifogás elintézését; és így sérült a nyilvános tárgyaláshoz való joga [57. § (1)].
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint az Alkotmány 57. § (1) bekezdéséből nem következik, hogy a bíróság bármely rendes és különleges eljárásban a fél jogait és kötelezettségeit mindkét fokon kizárólag csak tárgyaláson bírálhatja el. A korlátozás szükségességét a választásokhoz kapcsolódó jogorvoslati eljárások gyors lefolytatásához fűződő komoly érdek, arányosságát pedig a nemperes eljárásokban a felek szóbeli nyilatkozattételi joga biztosítja.
megállapítását.
 
Az indítványozó kérte a Nektv. 1. § (2) alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését, mert az - azzal, hogy kisebbséggé csak számszerű kisebbségben lévő etnikai csoportok minősíthetők - hátrányosan különbözteti meg [70/A. §] a számszerűen nem kisebbségben levőket. 
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint a megkülönböztetés a szabályozás szempontjából nem azonos csoportba tartozók (számszerű többségben vs. számszerű kisebbségben lévők) között van. 
· 1 trackback

Címkék: diszkrimináció elutasított tisztességes eljárás

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr743461639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:27

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása