Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy a szabálysértési pénzbírság közérdekű munkára való átváltoztatása esetén a közérdekű munka maximális időtartama 20 nap

2011.12.11. 20:31 | Lucius Moesianus | Szólj hozzá!

a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény (Sztv.) 111. § (9) és (10) bekezdései

Az indítványozó bíró szerint (az előtte folyó eljárás alapján) alkotmánysértő a Sztv-nek. a szabálysértési pénzbírság átváltoztatása során kiszabott közérdekű munkát 20 napban maximáló szabálya. Az Sztv. szerint ugyanis, ha a pénzbírság adók módjára történő átváltoztatása nem vezetett eredményre, akkor azt közérdekű munkára kell átváltoztatni, úgy, hogy egynapi közérdekű munkának ötezer forint pénzbírság felel meg, s az átváltoztatott közérdekű munka nem lehet több húsz napnál. Ennek megfelelően a 100 000 Ft-ot meghaladóan - függetlenül attól, hogy mekkora volt a pénzbírság tényleges összege - az átváltoztatott közérdekű munka egységesen 20 nap. Álláspontja szerint ez a szabály sértette a tisztességes eljárás [57. § (1)] és a hátrányos megkülönböztetés tilalmára [70/A. § (1)] vonatkozó alkotmányos rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróság egyrészről megállapította, hogy a szabálysértési törvény - indítványozó által támadott – rendelkezései az Alkotmány 57.§ (1) bekezdését nem sértik, a vizsgált jogszabályhelyek és az Alkotmány szóban forgó rendelkezése között ugyanis érdemi alkotmányos összefüggés nincs, figyelemmel arra, hogy a támadott rendelkezés anyagi jogi jellegű, míg az Alkotmány vonatkozó szabálya eljárási alapelv.

Másrészről pedig az Alkotmánybíróság – a szabálysértési törvény szankciórendszerének alapos áttekintése alapján – megállapította, hogy a támadott rendelkezések nem sértik az Alkotmány 70/A. §(1) bekezdésében szabályozott hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvét sem, hiszen a szabálysértési törvény – a jogalkalmazónak viszonylag tág mozgásteret engedve – a cselekmények tárgyi súlya és az egyéb körülmények alapulvételével megfelelőképpen differenciál az egyes szabálysértések között. Nem eredményez tehát a pénzbírsággal sújtott személyek között semminemű megkülönböztetést az, hogy a jogalkotó a kiszabott pénzbírságnak csak egy meghatározott részét engedi átváltoztatni súlyosabb büntetési nemre.

Címkék: diszkrimináció szabálysértés elutasított tisztességes eljárás

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr123456366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása