Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányos a gyógyszer, illetve a gyógyászati segédeszköz támogatással történő rendelésére jogosító szerződés megkötésére vonatkozó törvényi feltételrendszer

2011.12.11. 23:12 | sagvariadam | Szólj hozzá!

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 32. § (1), (4) és (5) bekezdései

Az indítványozók a gyógyszer, illetve a gyógyászati segédeszköz támogatással történő rendelésére jogosító szerződés megkötésére vonatkozó törvényi feltételeket támadták. Indítványuk szerint a szabályozás alapján az az orvos, aki gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz ismertető tevékenység végzésére irányuló jogviszonyban áll, illetve gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz gyártó, forgalmazó, nagykereskedő felett jelentős befolyást biztosító tulajdoni hányaddal rendelkezik, kizárólag olyan gyógyszerek rendelésére jogosult, amelyek alkalmazására a beteg életveszélyes vagy kritikus állapota miatt azonnali szükség van. Ez álláspontjuk szerint önkényesen megkülönbözteti őket az orvosok homogén csoportján belül, teljes mértékben ellehetetlenítve a magánpraxist folytatók esetében az orvosi tevékenység szerves részét képező receptfelírási jogosultságot. Az indítvány kifogásolta továbbá a jogbiztonság szempontjából a szabályozás utaló jellegű jogszabályi megoldásait is.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. A testület megállapította, hogy az általános összeférhetetlenségi szabályok alesetét képező támadott rendelkezések esetében a homogén csoportot nem az orvosok, hanem az egészségügyi dolgozók jelentik. Az összeférhetetlenségi szabályok nem differenciálnak sem szakképesítés tekintetében, sem pedig a tekintetben, hogy finanszírozott vagy nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatóról van szó. A támadott szabály pedig a betegek érdekében az orvos és beteg közti bizalmi viszonyt védi, és a gyógyszerforgalom biztonságán keresztül a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog biztosítását szolgálja. A szabályozás így nem valósít meg önkényes, ésszerű indokot nélkülöző megkülönböztetést az orvosok között. Az indítványozó által kifogásolt, utaló jellegű jogszabályi rendelkezések pedig nem sértik a jogbiztonságot, mert ahhoz a jogalkotó mindenki számára megismerhető módon kapcsolta a törvény vonatkozó szabályainak végrehajtását célzó rendeleteket.

(A 318/B/2006. AB határozat teljes szövege)

Címkék: diszkrimináció jogbiztonság elutasított a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr793456722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása