Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Alkotmányjogi panaszban a jogbiztonságra nem lehet hivatkozni, és alkotmányos követelmény megállapítása sem kérhető

2011.12.07. 15:45 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

az illetékekről szóló 1990. évi  XCIII. törvény (Itv.) – 2002. január 1. napjától 2007. december 31. napjáig hatályban volt  – 23/A. § (7)  bekezdése „a futamidő végén tulajdonátszállást eredményező” szövegrésze
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 5. § (1) bekezdése és 66. § (1) bekezdése, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi  XCII. törvény (Art.) 1. § (5) bekezdése

Az indítványozó alkotmányjogi panaszban írt álláspontja szerint az Itv. 23/A. § (7) bekezdésének „a futamidő végén tulajdonátszállást eredményező”  szövegrésze  sérti az Alkotmány 2. § (1) bekezdésében  megfogalmazott jogállamiságból eredő jogbiztonság  alkotmányos  elvét, mert nem felel meg a normavilágosság követelményének, ugyanis nem fejti ki a pontos tartalmat, így eltérő adóhatósági és bírói jogértelmezésekhez vezet.
Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint a jogállamiság részét képező jogbiztonság és az abból fakadó normavilágosság követelménye önmagában nem minősül az alkotmányjogi panaszt megalapozó, a polgárok Alkotmányban biztosított jogának, ezek alapján konkrét alapjogsérelem nem állapítható meg.
 
Az indítványozó a Ket. és az Art. vonatkozó rendelkezései alkotmányos tartalmának megállapítását kezdeményezte.
Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Álláspontja szerint az indítványozónak a törvényben megfogalmazottak szerint arra van kezdeményezési jogosultsága, hogy az Alkotmánybíróság megvizsgálja a konkrét ügyben alkalmazott jogszabály alkotmányellenességét, de arra már nincs, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányos követelmény megállapításával orvosolja a panaszban állított alapjogi természetű jogsérelmet.
 
 

Címkék: hatáskör hiánya visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr273445808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása